ABD ve AB ülkelerinin yaptığı ortak açıklamada, "İlgili yasalar takip edildiği sürece İran’la yapılmasına izin verilen ticaretin önünde durmayacağız ve İran’la ilişki kuran uluslararası firmalar ve finansal kurumların önüne dikilmeyeceğiz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, İran'nın nükleer programı nedeniyle uygulanan ambargonun 16 Ocak'ta kaldırıldığı da yer aldı.

İRAN'LA TİCARET YAPMAK İSTEYENLER ENGELLENMEYECEK
Açıklamada, İran’la ticari faaliyetler içine girenlerin cezalandırılmayacağına vurgu yapıldı.

İran’la ticaret yapılmasına yeşil ışık yakan açıklamada şu ifadelere yer verildi,

“Avrupalı ve diğer küresel firmaların İran’daki çıkarları yüksek. Kapsamlı nükleer anlaşmanın (JCPOA) tüm taraflar için işlediğinden emin olmak ve İran halkına da kazanımların ulaştırılmasıbizim ve uluslararası toplumun çıkarınadır. Bu (yaptırımların kaldırılması), Avrupalı banka ve firmaların İran’da yeniden iş yapmalarını da içeriyor. İlgili yasalar takip edildiği sürece İran’la yapılmasına izin verilen ticaretin önünde durmayacağız ve İran’la ilişki kuran uluslararası firmalar ve finansal kurumların önüne dikilmeyeceğiz.”

NÜKLEER PROGRAM DURDU, AMBARGO KALKTI
BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya’nın oluşturduğu ülkeler ile İran arasında varılan anlaşmayla Tahran yönetimi nükleer programını durdurmuş, bunun sonucunda da Batı İran’a yönelik yaptırımları kaldırmıştı.

İran ise ABD’yi yaptırımların kaldırılmasına karşın ülkesiyle ticari faaliyette bulunmak isteyen yatırımcıları korkutmakla suçluyordu.