ABD’li Kongre üyeleri, 10 Haziran’da yaptıkları yatırımları bildirdiler ve bu bildirimlerden ilginç detaylar ortaya çıktı. ABD Temsilciler Meclisi Finansal Yorumlama Raporları, ABD Kongresi Finans Bildirimleri ve 2iQ’nun hazırladığı Kongre İşlemleri veritabanına kadar politikacıların kayda değer derecede kripto para ve kripto odaklı hisse senedi yatırımları bulunuyor.

Cumhuriyetçi ve Halkçı olarak burada da ayrılıyorlar

Kripto paralar ve istisnalar dışarıya birçok sermaye payı ne değin apolitik olsalar da, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler olarak ayrılan ABD’li politikacıların yatırımlarda da ayrıştıkları görülüyor. Cumhuriyetçi kanat , kripto para yatırımı yapmaktan çekinmezken, Demokratlar ise başlıca bu yatırım grubundan uzak duruyor ama Coinbase (COIN) ve MicroStrategy (MSTR) gibi kripto odaklı hisse senedi alımı da yapıyor.

2018’den bu yanlamasına kripto paralar da var

Bazı politikacılar yatırımlarını bildirmeleri gereken günleri geciktiriyor ve bu anlamda kendilerine ilave zaman veriliyor. Örnek olarak Bitcoin destekçisi Teksas senatörü Ted Cruz, bu anlamda 90 gün ek vakit alanlardan bir tanesine… Yeniden bir Bitcoin destekçisi olan Cynthia Lummis de 2021’deki alımlarını, normalde bildirmesi gereken süreyi 1 hafta geciktirenlerden… ABD’de 2012 yılında geçen hisse senedi yasasına kadar, politikacılar ve onların ekiplerinde çalışanlar ile kurumlarda görevli olan kişiler hisse senetleri, tahvil ve emtia yatırımlarını anlatmak zorundalar. Bu gruba 2018 yılında kripto paralar da eklenmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Binance’te Bitcoin çekim işlemleri durduruldu

Hangi politikacı, ne aldı: BTC, ETH, ADA, SOL, DOGE…

ABD medyasının derlediği haberlerde çoğu senatör ve meclis üyesinin yaptığı kripto para alımlarının da detayları verildi.

Senatör Ted Cruz:

Teksas’tan Cumhuriyetçi senatör olan ve Bitcoin’e verdiği destekle bilinen senatör Ted Cruz, 25 Ocak’ta 15 bin ilâ 50 bin dolar arasında Bitcoin alımı bildirdi.

Senatör Pat Toomey:

Pensilvanya’dan Cumhuriyetçi senatör olan ve yeniden kripto para dostu olmasıyla aşina Pat Toomey, geçen sene 14 Haziran’da bin ilâ 5 bin dolarlık Grayscale Bitcoin ve Ethereum fonlarından aldığını belirtti.

Senatör Cynthia Lummis:

Kripto para dostu bir eyalet olan Wyoming’den Cumhuriyetçi senatör olan ve son hazırladığı kripto para yasa tasarısıyla ilgi çeken Cynthia Lummis daha önce çoğu kere ilk olarak 2013’te Bitcoin aldığını duyurmuştu. Lummis, son bildirimini 16 Ağustos 2021’de yapmış ve River Financial şirketi vasıtasıyla 50 bin ilâ 100 bin dolar aralarında Bitcoin alımları yaptığını açıklamıştı. Lummis bir diğer şirket Unchained Capital aracılığıyla da 100 bin ilâ 250 bin dolar aralarında alımlar yaptığını bildirmişti.

Meclis üyesi Michael McCaul:

Cumhuriyetçi meclis üyesi Michael McCaul, geçtiğimiz sene 13 Ocak’ta bin ilâ 15 bin dolar arasında Grayscale Bitcoin fonundan aldı. McCaul’un GBTC aldığı dönemde mahsul, %18’lik primle satılıyordu. GBTC bugünlerde ise %30’luk indirimle alınabiliyor.

Kriptocu Cawthorn soruşturma aşağı

öte yandan meclis üyesi Madison Cawthorn’un yaptığı kripto para alımlarının miktarının yüksek olması da uyarı çekiyor. Başkan Biden’ın kampanyasına karşısında olan bir coin olan Let’s Go Brandon (LGB) token’dan yüzbinlerce dolarlık olan Cawthorn’un yatırımları, bilhassa “insider trading” iddialarından ötürü Temsilciler Meclisi Ahlak Komitesi kadar soruşturma altına alınmıştı.

Cawthorn’un 8 Haziran günü yaptığı bildirimde 116 bin ilâ 265 bin dolar arasında Kryll (KRL), 61 bin ilâ 215 bin dolar arasında Ethereum, 48 bin dolar ilâ 195 bin dolar arasında Solana, 47 bin ilâ 180 bin dolar arasında Bitcoin ve 3 bin ilâ 5 bin dolar aralarında Request (REQ) ve 15 bin ilâ 50 bin dolar aralarında da Let’s Go Brandon (LGB) token alımları yaptığı görülüyor.

Cawthorn 27 Mayıs’taki bildirimlerinde de 21 Aralık tarihli 250 bin dolarlık LGB aldığını, 31 Aralık’ta ise bunun 100 bin dolarlık kısmını sattığını belirtmişti.

DOGE, XLM ve LINK’çi Mark Green…

2021 yılının Mart ve Nisan aylarında 2 bildirim yapan Cumhuriyetçi meclis üyesi Mark Green, 2 bin ilâ 30 bin dolarlık Ethereum Classic, aynı miktarlarda Dogecoin, bin ilâ 15 bin dolarlık LINK, benzer miktarlarda ve tekrar aynı miktaralrda XLM aldığını bildirmişti. Green, geçen sene Mayıs ayında ise portföyünün bir kısmını satmıştı.

Cumuriyetçi meclis üyesi Felix Moore da, 3 bin ilâ 45 bin dolar aralarında Cardano (ADA), bin ilâ 5 bin dolar arasında Dogecoin (DOGE) ve aynı tedarik aralığında Etheruem aldığını bildirmişti.

Demokratlar’ın tercihi hisse senetleri

Uyarı edildiği üzere yukarıda önemli miktarlarda alım yapan politikacıların hepsi Cumhuriyetçi kanatta yer alıyor.

Örnek olarak Illinois’den seçilen meclis üyesi Marie Newman, Temmuz 2021’de 18 adet COIN hissesi işlemi bildirimi yaptı. Newman, 100 bin ilâ 235 bin dolarlık hisselerden aldığını açıkladı. Demokrat milletvekilinin hem 16 bin dolar ilâ 65 bin dolar aralarında da GBTC yatırımı bulunuyor.

MSTR’yi açığa sattı, 2 sene sonra bildirdi

New Jersey’li meclis üyesi Tomasz Malinowski’nin de 2019 yılında bin ilâ 15 bin dolarlık Microstrategy (MSTR) hisselerini açığa sattığı görülüyor. Şirket o dönem bilançosuna Bitcoin katmamıştı. Malinowski, işlemlerini yaptıktan 2 sene sonra resmen bildirdi.

Meclis üyesi Don Beyer ise, 10 Şubat’ta, 30 adet Block hissesi sattığını bildirdi. Beyer bin ilâ 15 bin dolarlık işlemler yaptı.

13.9 milyon dolarlık Meta işlemleri yapıldı

38 Kongre üyesinin ise toplamda 13.9 milyon dolarlık Meta işlemi yapması da dikkat çekiyor. Bu grubun içindeki 14 üyenin ise şirketin adını Meta olarak değiştirmesinin ardındaki işlemlere başladığı görülüyor.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/abdli-politkacilar-yuzbinlerce-dolarlik-kripto-para-aldi-btc-eth-doge/