Akbank'ın net kârı, yılın ilk üç aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 1.07 milyar liraya yükseldi.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank’ın ilk çeyrekte 1 milyar 359 milyon lira brüt kâr elde ettiğine işaret ederek, “Brüt kârı üzerinden 288 milyon lira vergi karşılığı ayıran bankamızın konsolide net kârı 1 milyar 71 milyon lira oldu. Aynı dönemde özsermaye getirimiz yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti” dedi ve ekledi:
“2016’nın ilk çeyreğinde uluslararası piyasalardaki belirsizliklere rağmen, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre aktiflerimizi yüzde 11 büyüterek 259 milyar liranın üstüne çıkardık. Aynı dönemde, nakdi ve gayrinakdi kredilerimizle ekonomimizin büyümesine sağladığımız desteği yaklaşık 186 milyar liraya yükselttik. Bu başarılı performansımızın arkasında yüksek aktif kalitemiz, güçlü finansallarımız, nitelikli insan kaynağımız ve gelişmiş teknolojik altyapımız var.”

“Kredilerimizi yaklaşık 186 milyar liraya çıkardık”
Bankacılık sektörünün ekonomik büyüme ve katma değer yaratmada kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Binbaşgil, “Türkiye’nin potansiyeline ulaşması için gerekli yatırımlara desteğimizi sürdürüyoruz. KOBİ’ler dahil tüm tüzel müşterilerimizin gelişimine ve girişimciliğe ayrı bir önem veriyoruz. Kredilerimizle ekonomimize sağladığımız desteği yaklaşık 155 milyar lirası nakdi olmak üzere toplamda yaklaşık 186 milyar TL’ye çıkardık” dedi.

“Takipteki kredi oranımız, aktif kalitemizin göstergesi”
Akbank’ın aktif kalitesini koruduğunu vurgulayan Binbaşgil, “2016’nın ilk çeyreğinde takipteki kredi oranımızı yüzde 2 seviyesinde tuttuk. Sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahibiz” dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yaklaşık yüzde 177 karşılık ayırdığını belirtti.
“Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenlerin ilk adresi olmayı hedefliyoruz”

Türkiye’de birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için ilk adres olmayı hedeflediklerini belirten Binbaşgil, “Müşterilerimizin yatırımlarını daha iyi yönetebilmeleri için Ak Yatırım ve Ak Portföy’le beraber Akbank Yatırım Hizmetleri modelini oluşturduk. Bu sayede müşterilerimizin varlıkları global standartlarda Türkiye’de de aktif olarak yönetilmeye başlandı. Kurulan birçok fon ile müşterilerimiz yeni alanlara yatırım yapma imkanına kavuştu. Hızla artan müşteri sayısı ile birlikte 2016’nın ilk çeyreğinde yönettiğimiz toplam varlık 223 milyar lirayı geçti. Toplam mevduatımız da geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana yaklaşık yüzde 16 artışla 150 milyar lirayı aştı” dedi.

“Dijital kanalları kullanan müşteri adedimiz 3 milyona yükseldi”
Dijitalleşmenin bankacılığın geleceğini belirleyeceğini ve Akbank’ın bu alanda önemli yatırımlar yaptığını vurgulayan Binbaşgil, “Dijital kanallara büyük önem veriyoruz. 2015 yılında Türkiye’de dijital bankacılık pazarı yüzde 21 büyürken, Akbank bu alanda yüzde 40 büyüdü.  Dijital kanalları kullanan müşteri sayımız 3 milyona, mobil bankacılık aktif müşteri sayımız ise yaklaşık 2.5 milyona ulaştı. Akbank Direkt Mobil de, geçtiğimiz yıl Global Finance tarafından Dünyanın En İyi Mobil Bankacılık Uygulaması seçildi” dedi.

“Türkiye’nin en nitelikli, en iyi eğitimli çalışan kadrolarından birine sahibiz”
Akbank’ın başarılarında Akbank çalışanlarının büyük katkısı olduğunu belirten Hakan Binbaşgil, “Çalışanlarımızın yüzde 94’ü üniversite mezunu, bu rakam sektörde yüzde 77. Yüksek lisans ve doktoralı çalışan oranında sektörün ilk sıralarındayız. Genç ve dinamik ülkemizin ihtiyaçlarını daha da iyi karşılamak için insan kaynaklarımıza önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz” dedi.

“Ekonomimizin büyümesi için kaynak sağlamaya devam ettik”
Uluslararası piyasalardaki hareketliliğe rağmen Mart 2016 sendikasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Binbaşgil, “Mart ayında toplamda 1.2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredimizi yeniledik. Türk Bankacılık sendikasyon piyasasında dolar ve euro kısımlarına farklı faiz uygulayan ilk Türk Bankası olduk. Ülkemizin ekonomik büyümesini en iyi koşullarda desteklemeyi sürdüreceğiz”dedi.

“Üst üste 5. kez Türkiye’nin En Değerli Banka Markasıyız”
Brand Finance’in Şubat ayında yayınladığı araştırmasıyla Akbank’ın marka gücünü bir kez daha kanıtladığını kaydeden Binbaşgil,“Brand Finance tarafından gerçekleştirilen ‘Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2015’ araştırmasında üst üste 5. kez ‘Türkiye'nin En Değerli Banka Markası’ olduk. Ana iş kolumuzda üst üste ülkemizin en değerli banka markası olmamız, Türkiye’nin en değerli markası unvanımızı da destekliyor. Bu güçlü performans için hem müşterilerimize hem de hissedarlarımız ve çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ederim.”