Ankara’da en çok iş ilanı verilen ilk üç sektör eğitim, inşaat ve turizm olarak sıralanıyor. Bütün sektörler genelinde en çok aranan kişiler satış temsilcileri. İşe alınacak yaklaşık 4 bin kişinin üçte birini satış çalışanları oluşturuyor. En çok iş ilanı verilen 10 sektör ve aranan kişiler şöyle: 

1-Eğitim: Sınıf Öğretmeni
2-Yapı-İnşaat: Proje Mühendisi
3-Turizm-Otelcilik: Resepsiyonist
4-Hizmet: Garson, Özel Güvenlik Görevlisi 
5-Çağrı Merkezi: Müşteri Temsilcisi
6-Sağlık-Tıp: Hasta Danışmanı 
7-Üretim-İmalat: Üretim Sorumlusu
8-Perakende: Satış Danışmanı 
9-Gıda: Gıda Mühendisi 
10-Bilişim: Yazılım Uzmanı 

EN ÇOK BAŞVURU İSTANBUL’DAN 
Ankara’daki satış ile ilgili işlere son 3 ayda yaklaşık 60 bin kişi başvurdu. Bütün sektör ve alanlardaki ilanlara en fazla başvuru 167 bin kişi ile İstanbul’dan geldi. İzmir’den 67 bin, Antalya’dan 40 bin, Adana’dan 24 bin, Kocaeli’nden ise 17 bin kişi Ankara’da çalışmak için başvuruda bulundu. 
En çok çalışılmak istenen ilk 3 sektör ise eğitim (140 bin başvuru), bankacılık-finans (120 bin başvuru) ve perakende (91 bin başvuru) oldu.

EN FAZLA İHTİYAÇ ÖN BÜRODA 
Ankara’da en fazla iş ilanı verilen üç sektörden turizmde doldurmakta zorlanılan alanlar ön büro, satış-pazarlama, kat hizmetleri ve servis olarak sıralanıyor. Hizmet kalitesi ile iş gücü kalitesinin aynı ivmeyle artmaması nedeniyle aranılan nitelikte çalışan istihdam ederken sektör olarak sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Mövenpick Hotel Ankara İnsan Kaynakları Müdürü Esra Gezer, işe alımda önceliği kurum çalışan ve stajyerlerine verdiklerini vurguluyor. Şirkette şu an açık pozisyonlar genel alan görevlisi, restoran servis elemanı ve restoran kaptanı.

İnşaat, enerji ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren CABA Grup mühendis ağırlıklı işe alımlarına devam ediyor. İK Müdürü Neslihan Şimşek, bu yılın başından beri özellikle kamu ve özel sektördeki ihalelere katıldıkları için teklif ve ihale uzmanı/mühendisi alımı yaptıklarını söylüyor. Güneş ve rüzgar enerjisi sektörlerindeki yatırımlar için teknik altyapıya hakim uzmanların alımı konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten yönetici, turizm-otelcilik sektöründe ise bu yıl hizmete girmesi planlanan Radisson Blu Otel Diyarbakır için işe alımların devam ettiğini söylüyor. 

1500 kişinin çalıştığı ŞA-RA Enerji, ağırlıklı dizayn mühendisi, konstrüktör, kaynak mühendisi, kalite mühendisi, imalat mühendisi ve üretim planlama mühendisi gibi teknik pozisyonlarda alım yapıyor. Yılın ilk yarısında hem merkez ofiste hem de Adana ve Polatlı’daki tesislerde toplam 50 kişilik işe alım yapılacak. İK Yöneticisi Seda Kıraç, yakında sonuçlanacak projeler için de teknik ve idari kadrolarda alım yapacaklarını söylüyor. Enerji sektöründe deneyimli teknik pozisyonlarda ve dış ticaret alanında da “dış ticaretin tüm argümanlarını kullanmış kişileri” bulmada bazen zorlandıklarını söyleyen Kıraç, işe alınan kişilere oryantasyon ve şirket eğitimleri de verildiğini ekliyor.