Yatırım şirketi Ark Invest’in CEO’su Cathie Wood, kişisel Twitter hesabından ABD Merkez Bankası’na ağır eleştiriler yöneltti. Bir Bitcoin destekçisi olan Wood, “İnovasyon sorunları çözer” derken, elektrikli araçların da önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarını aşağıya çekeceğini söyledi.

Wood, Fed’in özellikle Temmuz ayında bir kere daha 75 baz puan artırmasının büyük bir kusur olacağını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

Fed ekonomiden fazla kendisini düşünüyor gibi, çünkü deflasyonist ve tehlikeli olan bir takım sinyalleri gözardı ediyor. Tüketici fiyat endeksi gibi geç enflasyon göstergelerine güveniyor ve Fed’in alan başkanlarından olan Waller, Temmuz ayında bir 75 baz puanlık çoğalma daha istek ediyor.

“CDS yükselişleri üzüntü verici”

Markit kadar yapılan ölçümde de görüldüğü gibi, Kredi temerrüt takası (CDS) yani iflasa karşısında yapılan sigorta poliçeleri bu sene iki katına çıktı. CDS 2018’in sonundaki piyasa çöküşündeki seviyeyi aştı ve Kovid krizindeki seviyeye yaklaştı. CDS yükselişleri doğrusu endişe verici…

2 ve 10 takvim Define tahvilleri getirileri arasındaki getiri eğrisi bir resesyonunun habericisi olarak düzleşmiş durumda… Gerçekte tüm rekor seviyedeki mali genişleme ve finansal takviye politikalarına rağmen getiri eğrisi tipik şekilde 250-300 baz puan yok, sadece 150 baz puan (%1,5) oldu.

“Artma hasar görecektir”

Büyük teşviklerle beraber getiri eğrisini yalnızca 150 baz puanlık artışla sınırlayan bağ piyasası, CDS’lerin dikkat çekici ettiği deflasyonist etkileri ayrım ediyor olabilir. Sermaye yapısının en alt noktasında olan sermaye payı endeksleri de yükselişte.

Vardığımız sonuca göre ABD birincil çeyrek itibariyle resesyona girdi. Eğer büyük oyuncular, hakiki GSYH’yi ikinci çeyrekte büyütürlerse, rakam yılın geri kalanında düşecek ve çoğaltma de zarar görecektir.

“Alıcı hissiyatı 80 ve 82 resesyonundan da fena”

Michigan Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya kadar; alıcı hissiyatı hemen 2008/09 parasal krizinden ve dönemin Fed başkanı Wolcker’in %15’lik enflasyonu %20’lik faiz oranlarıyla yok ettiği 1980 ve 82’deki iki resesyondan da altında seviyeye indi.

“Hareketler 1980’den bile daha acımasız”

Volcker, Fed fonlarını %10’dan %20’ye çıkarıp iki kat artırmıştı. Powell’ın Fed’i ise fon oranlarını geeçn sene 7 kat artırdı ve şimdi da 2 katlık bir artış yerine getirmek istiyor. Bu hamleler şimdi Volcker’ınkinden bile daha zalim.

Enflasyonun en iyi göstergelerinden biri ise altındır. Kovid öncesi 1350 dolar olan altın, 2020’de 2 bin dolara çıktı, daha sonra ise son 2 yılda 1840 dolara düştü. Kereste fiyatı ise %50’den pozitif düştü. Eğer mal ve hisse senedi fiyatları iş gücü ve maaşlar için lider göstergelerse, ki ben böyle olduğuna inanıyorum, o süre 1970’ler tarzı maliyet sebepli enflasyon, önümzdeki 6 ay yok olmalıdır.

“İnovasyon sorunları çözer”

Son olarak, hem çete ayrıca de savaş, petrol fiyatlarını benim de beklemediğim seviyelere çıkarmışken alıcı tercihinin elektrikli araçlara kaymasını sağladı. Elektrikli otomobillere geçişin, petrol fiyatlarını düşüreceğine hâlâ inanıyorum. Kovid krizi sırasında sloganım, ‘İnovasyon sorunları çözer’di. Şimdi ise fazla artı sayıda ciddi sorunumuz var. fakat yien de inovasyon sorunları çözer.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/ark-ceosu-cathie-wood-fed-ekonomiyi-degil-kendisini-dusunuyor/