Türkiye Ziraat Odaları Birliği, üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarının sebeplerine dikkati çekti. Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün markette beyaz lahana olurken, üreticide limon oldu. Markette ve üreticide en fazla fiyat düşüşü karnabaharda yaşandı.ANKARA (İGFA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayı üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını yaptığı görüntülü basın açıklamasında değerlendirdi.

Bayraktar, Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 448,8 ile elmada görüldüğünü belirterek, “Elmadaki fiyat farkını yüzde 404,1 ile salatalık, yüzde 278,4 ile kabak, yüzde 272,9 ile karnabahar, yüzde 265,3 ile pırasa, yüzde 251,6 ile yeşil mercimek, yüzde 241 ile patlıcan ve yüzde 240,3 ile nohut takip etti. Nisan ayında elma ve salatalıkta üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 400’ün üzerindeyken, 11 üründe yüzde 200’ün, 10 üründe ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti. Elma 5,5 kat, salatalık 5 kat, kabak 3,8 kat, karnabahar ve pırasa 3,7 kat, yeşil mercimek 3,5 kat, patlıcan ve nohut 3,4 kat, kırmızı mercimek, kuru fasulye ve kuru incir ise 3,3 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Üreticide 2 lira olan elma 11 liraya, 3 lira 20 kuruş olan salatalık 16 lira 10 kuruşa, 3 lira 80 kuruş olan kabak 14 lira 20 kuruşa, 3 lira 10 kuruş olan karnabahar 11 lira 60 kuruşa, 2 lira 40 kuruş olan pırasa 8 lira 60 kuruşa, 8 lira 20 kuruş olan yeşil mercimek 28 lira 80 kuruşa, 6 lira olan patlıcan 20 lira 50 kuruşa, 8 lira 40 kuruş olan nohut 28 lira 60 kuruşa markette satıldı" diye konuştu.

Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 59,3 ile beyaz lahana olurken, beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde 34,9 ile pırasa, yüzde 23,6 ile toz şeker takip ettiğini kaydeden Bayraktar, üretici kesiminde ise fiyatı en çok düşen ürün yüzde 48,3 ile karnabahar olduğunu, karnabahardaki düşüşü yüzde 47,4 ile kabak, yüzde 41,5 ile patlıcanın izlediğini söyledi.

Üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarının sebeplerini de açıklayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün, markette beyaz lahana olurken, üreticide limon olduğunu, markette ve üreticide en fazla fiyat düşüşü ise karnabaharda yaşandığını kaydetti.

Limonun dalında satışının bitmesi, piyasada depolardan yatak limon arzının başlaması ve depo masraflarının artması fiyatların yükselmesine neden olduğuna vurgu yapan Bayraktar, "14 Nisan’da Malatya genelinde yaşanan don afeti sebebiyle kayısı rekoltesinde beklenen yüzde 80 rekolte kaybı kuru kayısı fiyatının yükseltti. Beyaz lahana fiyatındaki artış sezon sonuna gelinmiş olmasından kaynaklandı.   Adana ve Hatay bölgesinde hasadın yeni başlaması ve ürün arzının yeterli olmamasından kaynaklı kuru soğanda fiyat artışı yaşandı. Sütte görülen fiyat artışı Ulusal Süt Konseyinin 1-30 Nisan arası çiğ süt tavsiye fiyatında yaptığı değişiklikten kaynaklandı. Antep fıstığında görülen artışta ürün arzında meydana gelen azalış neden oldu.
Karnabaharda talebin azalması fiyatların düşmesine neden oldu. Kabak, patlıcan, yeşil soğan, sivri biber, salatalık, domates fiyatlarındaki düşüş havaların ısınması sebebiyle artan arzdan kaynaklandı. Öte yandan havaların ısınmasıyla birlikte tarla ürünlerinin piyasaya arzının artması önümüzdeki dönem tüketici fiyatlarına olumlu yönde yansıyacaktır" diye konuştu.