Dünyanın en büyük kripto para borsası olarak kabul edilen Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, son dönemde başını FTX borsasının çektiği kurtarma ve mâli yardım adımlarıyla ilgili eleştirilerde bulundu. Hiçbir borsa ya da proje ismi vermeden uzun bir yazı kaleme alan “CZ”, her iflas eden projenin mâli destek almaması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllardaki ayı piyasalarından da örnekler veren Zhao, fena yönetilen projelre yardım edilmemesi gerektiğini ve bunların iflas etmelerinin de endüstri için olumlu olduğunu yorumunda bulundu ve şu ifadeleri kullandı:

“Amacımız kullanıcıları gözetmek”

Bilindiği gibi piyasa koşulları fazla baskı ve biz Binance olarak sağlıklı peşin para rezervlerimizle kullanıcıları korumak gibi önemli bir görevimizin olduğunu biliyoruz. Tabii ancak endüstri oyuncularına yardımcı olmak ve onların zorlukların içinden çıkmalarını sağlamk da sorumluluklarımızdan bir parça başına… Burada bir kâr elde etmesek de, veya zararımız da olsa, bizim amacımız bu şekildedir.

“Her mâli yardım benzer değildir”

Bütün bunları söylerken, “mâli takviye” kelimesinin çoğu anlamı olduğunu da anlamak gerekir. Bambaşka durumlar için farklı mâli yardımlar vardır. Bazı şirketler ve projeler bazen kötü yönetilirler veya fena tasarlanmışlardır. Kısaca bunlar sahiden sadece fena projelerdir. Bu nesil projelerin kurtarılmasına zaten lüzum yoktur. Maalesef, bu cins kötü projelerin, “becerikli pazarlama stratejileri, arzı artı olan teşvikler ve iyi planlanmış Ponzi şemaları sebebiyle çok topluluk kitleleri de olabiliyor.

“Bırakın değil olsunlar”

Bu nesil projeler için mâli yardımlar gereksizdir. Fena şirketlerin hayatta kalmasını sağlamayın. Bırakın değil olsunlar. Daha iyi projelerin onların yerini almasının önünü açın… Bu cins projelerde kayıpları olanlar için en iyi çözüm ise daha pozitif eğitimli olmaktır.

“Bazı projeler ise sorunludur ama daha iyi olabilirler”

Projelerde ikinci kategori ise, bazı ufak hatalara sahip olanladır. Ya çok pozitif rezervleri olmamasına rağmen kavgacı şekilde para harcarlar veya düzeltilebilecek bazı ufak problemleri vardır. Bu cins projelerin nitelikleri de kalitelidir. Örnek olarak, ürün-pazar uyumu, alışılagelmiş piyasa koşullarında kazanç elde etme, sağlam iş modelleri, düzgün ekiplere sahip elde etmek gibi… Bu tür projeler kurtarılabilir ve sorunların çıkmasına sebep olan nedenler de, daha sonra ortadan kaldırılabilir.

“Kuvvet hayatta kalanlar lakin büyük potansiyeli olanlar”

Üçüncü kategori ise, zarzor hayatta kalan projeleri kapsar. Nakit rezervleri ucu ucunadır. Sağlıklı şekilde büyümeleri için yeterli somut güçleri kalmamıştır. Ya bir peşin para girdisi elde etmeyi beklerler veya satın alma yoluyla çıkış ararlar. Doğrusu yatırımcı veya satın tip için bu cins yollar da mantıklıdır. Binance’in bu nesil konulara bakan ekibi, geçtiğimiz haftalarda vites yükseltti ve dağıtılmış görüşmeler yaptı. Bir Takım projeler bu konuyla ilgili bize geldiler. Reel hayatta bu cins projelerin içyüzü çok şeffaf değildir. Projelerin hepsi, kendilerini üçüncü kategorideymiş gibi anlatırlar. Bu yüzden projeler önemli şekilde her detayına kadar incelenmelidir.

“24 saatte 8 binden 3 bin dolara düştü”

2018 ayı sezonuyla bu yılki arasındaki en büyük fark bana kadar kaldıraç gücüdür. Endüstrimizde acilen vâr olan kaldıraçlar, eskisine kadar çok daha fazla. Benim tanımlamama kadar iki çeşitlilik kaldıraç vardır: Hızlı ve yavaş…

Çabuk kaldıraçlar, başlıca vadeli ürünlerle birlikte merkezi borsalarda bulunur. Sizin de tahmine debileceğini z gibi bunlar fazla hızlı çalışırlar. Misal olarak 12 Mart 2020’de, BitMEX’te seri halinde tasfiyeler yaşandı ve bunun sonucunda Bitcoin fiyatı bir günde 8 bin dolardan 3 bin dolara düştü. Bu fazla hızlıydı. Bütün olanlar 24 saatte yaşanmıştı. Bir gün daha sonra ise piyasalar toparlanmaya başladı ve yeniden o seviyelere hiç dönmedi. Bu durumda borsaların etkisi büyüktü.

“Etkiler hala sona ermedi”

Yavaş kaldıraç ise fonların diğer fonlara ya da DeFi protokollerine borş verilmesiyle olur. Bunlardan biri tasfiye olduğunda, durumdan etkilenmiş olan borç verenlerin acıyı hissetmeleri günler veya haftalar alır. Bunların da art arda etkileri olabilir ve yayma hızı çok düşüktür. Ben bu etkilerin tamamen sona erdiğini düşünmüyorum. yine de bu seri olaylar ne dek fazla olursa, rakamlar da öyle düşmeye başlar ve olaylar daha az yayılır.

“2 yıl önce 20 bin dolar için mutlu olurdum”

Bu zaman dek blok zinciri endüstrisinin büyük bir dayanıklılık gösterdiğini düşünüyorum. Eğer bana 2 yıl önce 12 Mart 2020’de, Haziran 2022 itibariyle Bitcoin fiyatının 20 bin dolar olacağını söyleseydiniz, ben o gün mutlu olurdum. O yüzden daha dengelenmiş bir manzara için biraz daha geniş açıdan olaylara bakmamız gerekli. Uygun risk yönetimi sağlamak ve kitleleri eğitmek için bu durumu bir kısmet olarak görmeliyiz

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/binance-ceosu-zhaodan-yardim-tepkisi-birakin-yok-olsunlar/