Dünyadaki birçok manâlı merkez bankasının çatı yöneticisi konumundaki Milletlerarası Ödemeler Bankası (BIS), 2022 yılı Ekonomi Raporu’nda kripto paralara da değindi ve bu cins varlıklardaki birçok yapısal problemin, onların dünyada para iişlevi görmesini engellediğini belirtti.

“Devlet desteği olmazsa kesin olmayan”

BIS başkanı olan ve başlıca kripto para çevrelerinde çok artı eleştirilen isimlerden biri konumundaki Agustin Carstens ise, CBDC’ler yani merkez bankalarının önemine şive yaptı ve “Devletin, vergilerden topladığı rezervleri kullanan ve arkasında devlet gücü olmayan bir otorite en sonunda güveni kaybeder” dedi.

“Kripto paralar gerçeklerle yüzleşti..”

BIS raporunda kripto paralara değinen ve Terra LUNA çöküşünden de bahseden Carstens, kripto paraların yer çekimine karşı koyamayacağı benzetmesini yaptı:

“Daha önce birçok bahsedilen sorunlar bundan böyle gerçeğe dönüştü. neticede yer çekimine karşısında koyamazsınız. Bir noktada gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalırsınız. Son dönemde yaşanan düşüşler, daha önce teminatsız kredilerin tetiklediği gibi bir kğüresel krize sebep olmayacaktır gerçi kayıplar ciddi seviyeye ulaşabilir. Kripto paraların saydam olmayan yönleri her anlamda değişkenlik yaratıyor. Bu nesil problemler, yönetilebilir olmalıdır lakin şu bir reel oysa çok artı bilinmeyen var”

“Bitcoin ve çeşitlerinin teknolojisi kullanılabilir”

Kripto paralar konusunda çoğu merkez bankası gibi karşıt görüşte yer alan BIS, 42 sayfalık raporunda CBDC’lerin önemine değindi ve acayip bir değerlendirmede bulundu:

“Merkez bankaları, Bitcoin ve ona eş çeşitteki dijital varlıkların teknolojik faydalarından yararlanarak kendi para birimlerinin dijital versiyonlarını yaratabilirler”

BIS başkanı Carstens hem dünyadaki CBDC’lerin sınır ötesi ödemelerde kullanılması ve burada da BIS’in koordinatör olarak yer alması gerektiğini de savundu.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/bis-baskani-cartens-kripto-paralar-gerceklerle-yuzlesti/