ABD Hak Bakanlığı, hastanelere, okullara ve polise yönelik fidye yazılımı saldırılarından 22 milyon dolarlık Bitcoin elde eden Kanada vatandaşı Sebastian Vachon-Desjardins’in 20 sene hapse mahkum edildiğini duyurdu.

Rusya merkezli NetWalker fidye yazılımı grubunun bir üyesi olan 35 yaşındaki zanlı COVID-19 salgını sırasında hastane alt yapılarına saldırgan hacker’ler arasında yer alıyordu. Grup, hizmet olarak fidye yazılımı modeli sunuyor ve Bitcoin istek etmeden önce şirket verilerini çalıyordu.

Avukatlar yaptıkları açıklamada, “Vachon-Desjardins, uluslararası bir sağlık krizinin zirvesinde fazla sayıda ülkede yüzlerce kurbanı çıkar sağlamak için yönlü teknolojik araçlar kullandı” dedi.

Kanada hükümetinde IT çalışanıymış

NetWalker’ın 30 ülkede etkinlik gösterdiği ve 400’den artı kurbanı hedef alarak fidye ödemelerinde Bitcoin talep ederek 40 milyon dolardan pozitif para elde ettiği bildiriliyor. Vachon-Desjardins’in bu fidye yazılımı saldırılarının üçte birine katkıda bulunduğu söyleniyor. Bundan önce Kanada hükümetinde bir IT departmanında çalıştığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

ABD’ye iade edildi

Kanadalı hacker, pandeminin en yoğun olduğu Nisan 2020’de Florida’da bulunan Tampa bölgesindeki bir şirketi gaye almış ve şirketin bilgisayar ağına erişmeyi başararak fidye yazılımını yaymıştı. Ertesi gün, çalışanlar oturum açtıklarında bütün dosyaların şifrelendiğini ifade eden bir mesajla karşılaştılar. Mesajda, bilgisayarlarını tekrar başlatmayı denerlerse dosyaların kaybolacağı yazıyordu.

Mesajda bir kod ve NetWalker’ın TOR (anonim irtibat karşılayan bir yazılım) sitesine yönlendiren bir temas yer alıyordu. Kullanıcılar, talimatlarla birlikte bir fidye talebi almadan önce kodu girebiliyordu. Vachon-Desjardins’in bu saldırıda 300 bin dolarlık Bitcoin istek ettiği bildirildi.

ABD makamları Vachon-Desjardins’in tutuklanmasını istek ettikten daha sonra Kanada polisi onu 27 Ocak 2021’de Quebec’te yakaladı. Evinde arama yapan polis, o dönemde takriben 22 milyon dolar, bugün ise 14,5 milyon dolar değer 719 Bitcoin ve 740 bin doların üstünde Kanada Doları ele geçirdi.

“21. asır haydutu”

ABD Bölge Yargıcı William Jung, Vachon-Desjardin’i mahkûm ederken, “Gördüğüm en fena davalardan birine sahipsiniz, bu Jesse James’in (ABD’li haydut) 21. yüzyılla buluşmasıdır” ifadelerini kullandı.

Vachon-Desjardins’in avukatı, müvekkilinin daha önce hiç kabahat işlemediğini ileri sürerek daha eksik canice verilmesini talep etti. 35 yaşındaki Vachon-Desjardins temmuz ayında öteki suçlarının yanı sıra bilgisayar sahtekarlığı ve para transferi dolandırıcılığı suçlarını da kabul etmişti.

35 yaşındaki Desjardins fidye yazılımlarından elde ettiği kazançları kaybetmeyi kabul etti. Duruşma, ocak ayında kurbanlarına ne değin borçlu olduğuna karar verecek.

➤ Bitcoin Haberleri

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/bitcoin-hacker-22-milyon-dolar/