Kripto para piyasaları haftaya büyük düşüş hareketleriyle başladılar. Bitcoin 19 bin dolar, Ethereum ise 1300 dolar altına indi. Altcoin’lerdeki erimeler ise fazla daha sert oldu. Yalnızca 1 hafta önce 22 bin 500 dolara çıkan ve her yerde dönüş sinyalleri veren Bitcoin bugün itibariyle daha bariz bir düşüş yaptı ve günün en düşük seviyesi olarak 18 bin 650 doları fark etti.

Fed kararı ilgiyle bekleniyor: 75 mi, 100 baz puan mı?

öte yandan bu hafta dünya ekonomisini de yakından ilgilendiren bir karar alınacak. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını Çarşamba günü açıklayacak. Karar sonrası Fed başkanı Jerome Powell konuşacak. Bu söylev Uzmancoin Youtube kanalından Türkçe simültane tercümeyle canlı olarak yayınlanacak. Fed’in minimum 75 baz puan faiz artırımına gitmesine belli gözüyle bakılıyor ancak uzmanlar 100 baz puanın da masada olduğunu belirtiyorlar. Fed yetkilileri ve başkan Jerome Powell daha önce yaptıkları çoğu açıklamada da, enfşasyonu çökertmek için gerekli olan bütün faiz artırımlarını uygun olarak yapacaklarını belirtmişlerdi.

Enflasyon düştü lakin yetmedi

Hatırlanacağı üzere ABD’de TÜFE verileri Ağustos ayı için yıllık %8.3 gelmişti. Ama beklentiler %8.1’di. Dolayısıyla sayı beklenenden yüksekti. Bu koşul Fed’in 100 baz puanlık faiz artışına da gidebileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor. CME Group’un sitesindeki Fed faiz artırım oranları ihtimallerinde 100 baz puan artışın oranı %20 olarak görülüyor. Dolayısıyla bu ihtimal hala çok düşük… Eğer Fed 100 baz puanlık artışa giderse bu adım son 40 yılın en yüksek faiz artırımı olacak.

Resesyon geliyor mu?

Çoğu uzman ise önümüzdeki aylarda ABD öncelikle olmak üzere dünyanın derin bir durgunluk dönemine gireceğini ve ağır bir hesaplı kriz olbileceğini belirtiyor. Bir Takım uzmanlar ise ABD’nin derhal zaten bir resesyon içinde olduğunu belirtiyorlar. Bilhassa Avrupa’yı vuran enerji krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı konularında da, savaşın başlamasından aylar geçmesine rağmen olumlu gelişmeler hemen şimdi yaşanmıyor.

Bitcoin son olarak 10 Kasım 2021’de 69 bin dolarlık fiyat ile bütün zamanların rekorunu kırmış ancak daha sonra Fed’in para sıkılaştırma politikasını açıklamasıyla sert bir düşüş hareketine girmişti.

En büyük kripto para haberin yazıldığı dakikalarda yaklaşık 18 bin 800 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/bitcoin-neden-dusuyor-fed-karari-oncesi-19-bin-alti-goruldu/