Dünyanın gözü, 23 Haziran Perşembe günü İngiltere’de yapılacak Brexit’te. İngiltere Merkez Bankası (BOE) referanduma ilişkin belirsizliğin İngiltere'nin ekonomik büyümesini azalttığını belirtirken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve OECD dahil uluslararası kuruluşlar, Brexit'in vahim etkilerine karşı uyarıda bulunuyor. Referandumun sonucu ne olursa olsun, konu ekonomik ve siyasi çevreleri yakından ilgilendiriyor. Saxo Bank’ın Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen ve Fx Strateji Müdürü John Hardy de Brexit oylaması öncesinde yatırımcılar için piyasaları değerlendirdi.

Brexit oylamasının döviz piyasalarındaki hareketler aracılığyla emtialar üzerinde genel bir etkisi olacağını belirten Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, daha güçlü bir doların emtiaları etkileme eğiliminde olduğunu da belirterek “Bunun yerine altına odaklanmalıyız. Çünkü yaklaşan Brexit referandumu önemli bir risk taşıyor. Eğer oylamadan AB’den ayrılma yönünde bir sonuç çıkarsa, farklı piyasalarda yükselen bir risk olabilir. Belirli koşullar altında altın talep görme eğilimindedir” dedi.

Hansen, konuya ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Brexit oylaması öncesinde mevcut emtia işlemlerimiz altında olacaktır. Son zamanlarda en düşük noktaları veya biraz destek olduğunu gördük. Ayrıca ABD’nin faizleri artıracağına yönelik olarak duyarlılıkta bir değişim de gördük. Son satışlardan sonra şu anda toparlanmaktayız. Eğer altın fiyatı tekrar $1265/ons üzerine çıkarsa, piyasada yeni bir tepe nokta görüleceği hakkında abartılı söylentiler olacaktır.”

Ole Hansen Brexit oylaması öncesinde piyasalar konusunda da şunları söyledi: “Opsiyonlar aracılığıyla altının avantajlı tarafına bakmayı tercih etmeliyiz. Vurgulanması gereken iki nokta var: $1243/ons futures fiyatına dayanan$1275/ons alımında $12,50 civarında toplanabilir. Daha ileriye bakarsanız, yine $1243/ons civarındaki altın fiyatına dayanarak, $1300/ons alımında $7,50 civarında toplanabilir.” 

Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy ise 23 Haziran referandumundan ayrılık kararı çıkarsa nasıl aksiyon alınması gerektiği konusunda değerlendirme yaptı: “Brexit’ten ayrılma doğrultusunda karar çıkarsa çok yüksek volatilite görüleceğinden; bir spot pozisyonu, alınan riske değecek karşılıkla muhafaza etmek çok güç olduğu için, anahtar bir spot pozisyon yerine options pozisyonu almak daha doğru bir aksiyon olabilir. Yani, uzun opsiyon stratejilerine bakmalıyız ve bu stratejiler arasından üçünü dikkate almalıyız. One-touch opsiyonlar, temel piyasada Sterlin alım opsiyonlarına karşı dolar, yen ve avro, diğer bir deyişle, bir avro-sterlin talebi; ve spread’ler – örneğin, dolara karşı bir sterlin alım spread’inde piyasanın bir alt seviyesinde alıp sonra daha da ötesinde satmak.”

Hardy sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çıplak alım pozisyonuna karşı alım spreadi almanın nedeni opsiyon priminin çok pahalı olması ve alt seviyeden satarak bu yapıyı ucuzlatmamız. Riski sınırlıyoruz fakat sonuç alma daha yüksek bir fiyat noktasında gerçekleşiyor ve böylece genel prim maliyeti biraz daha düşük oluyor. One-touch belki de işlem yapmak için en doğrusu, fakat kullanım fiyatının oldukça düşük olmasını ve ödeme alınmadan önce Opsiyonun o seviyeye gelmesini gerektiriyor.”

Saxo Capital Markets Hakkında
Dünyanın önde gelen online yatırım bankacılığı uzmanı, bireyselle kurumsal müşterilerine işlem ve yatırım stratejileri için bütün araçları sunan Saxo Bank'ın Türkiye iştiraki Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş., 2012 yılı Eylül ayında SPK'dan lisansı alarak faaliyetlerine başladı. Saxo Bank'ın finansal topluluk portalı TradingFloor.com, ilk birden fazla varlık sınıfında işlem yapmaya yönelik sosyal platform oldu. Bütün regülasyonlar altında lisanlı bir Avrupa bankası olan Saxo Bank, müşterilerine hem ödüllü SaxoTrader, hem de lansmanını geçtiğimiz günlerde yaptığı tek bir hesaptan PC, tablet ve akıllı telefonlarda erişilebilen ve yirmiden fazla dil seçeneği bulunan SaxoTraderGo platformlarında Forex, Hisse Senetleri, Vadeli İşlem ve Opsiyon Kontratları, CFD’ler (fark kontratları) ve diğer türev ürünlerde işlem yapma imkanı sunuyor. Platform, dünya çapında 100'den fazla büyük finansal kurum tarafından yetkilendirildi. Saxo Bank, aynı zamanda bir diğer iştiraki Saxo Privatbank üzerinden geleneksel bankacılığın yanı sıra profesyonel portföy ve fon yönetimi hizmetleri veriyor. 1992 yılında kurulan ve merkezi Kopenhag'da bulunan Saxo Bank'ın Avrupa, Asya, Ortadoğu, Latin Amerika, Afrika ve Avustralya'da toplam 26 ülkede ofisleri bulunuyor.