BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yılın ilk meclis toplantısında Oda olarak doğalgaz kısıtlama ve elektrik kesintisi kararlarının duyurulmasıyla birlikte sanayicilerin taleplerini hızlı bir şekilde ilgili bakanlık ve kurumlara ilettiklerini belirtti.BURSA (İGFA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO), 2022 yılının ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen BTSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, pandeminin reel sektörde ve finansal alanda yol açığı sarsıntıların farklı boyutlarıyla sürdüğünü söyledi.

Salgının gölgesindeki gelişmelere rağmen sanayide kapasite kullanım oranlarının son 3 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 80’lere ulaştığını ifade eden Başkan İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak 2021 yılında 184 ülke ve 14 bölgeye yaptıkları 16 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık ithalatla ülkemizin dış ticaret performansına 24 milyar dolar düzeyinde katkı sağladıklarını söyledi.

Firmaların lojistik, işçilik ve hammadde başta olmak üzere üretimde yüksek maliyetleri omuzlarken elde ettikleri bu başarıların ulaşılan rakamları çok daha anlamlı hale getirdiğini ifade eden Başkan Burkay, doğal gaz ihtiyacının en yoğun olduğu dönemde İran’ın bakım gerekçesiyle durdurduğu gaz akışının sanayide ilk kez bu denli uzun süreli ve kapsamlı bir enerji kesintisine neden olduğunu anımsattı. "Önce doğalgaz ardından da elektrik kısıtlama kararlarının duyurulmasıyla birlikte BTSO olarak hızla harekete geçtik" diyen Burkay, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, BOTAŞ ve ilgili tüm kuruluşlarımızla 5 saati aşan toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda özellikle ihracat yükümlülüklerini yerine getirmek ve taahhütlerini gerçekleştirmek zorunda olan firmalarımızın bulunduğunu, üretimin devamlılığı açısından bakım ve onarım işlemlerinin ertelenmesi gerektiğini doğrudan paylaşma fırsatı bulduk” dedi.

“TALEPLERİMİZ KARŞILIK BULDU”

BTSO olarak ilaç ve gıda sanayi gibi farklı üretim dinamiklerine sahip kritik sektörlerin kesintiden etkilenmemeleri için girişimde bulunduklarının da altını çizen Burkay, firmaların bu süreci üretim planlamalarıyla yönetebilmeleri çok önemli olduğunu söyledi.  

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ise, iş dünyasının 2022 yılı ile birlikte yeni bir döneme daha başladığını belirterek, “Olağanüstü koşullara rağmen ülkemizin potansiyeline, gücüne ve geleceğine inanıyoruz. İş dünyası temsilcileri olarak bu inanç doğrultusunda azimle çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.