Ulusal Hububat Konseyinden (UHK) gelen rapora göre, ülke genelinde Ekim 2015, Mart 2016 arasında yağış miktarı uzun yıllar ortalamasının altında kaldı.

Buğday üretimi sezonunda yağış miktarının bölgelerde farklılık göstermesine karşın, buğday üretiminin yoğun olduğu İç Anadolu Bölgesi'nde yağış azlığı daha belirgin rol oynadı.

Yıllardır buğday ekim alanı ortalaması 7,8 milyon hektar olan Türkiye'de, üretim ortalaması ise 20 milyon 355 bin ton olarak kabul edilmekteydi.
Türkiye'de 10 yıl önce buğday ekilen 9 milyon hektar alanda 16-18 milyon ton üretim gerçekleşirken, günümüzde 8 milyon hektarlık alandan elde edilen rekolte 19-23 milyon ton düzeyine ulaşıyor.

UHK'nın raporuna göre, ülke buğday üretiminin bundan sonraki süreçte ekstrem bir değişim olmadığı takdirde uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 4,6 19 milyon 413 bin ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

UHK tarafından ülkenin 18 milyon ton olarak kabul edilen ortalama buğday üretimi, 20 milyon 355 bin ton olarak revize edildi. Ancak Türkiye'nin buğday üretiminin sürdürülebilirliği ve stratejik konumu da dikkate alındığında, üretimin 19 milyon tonun üzerinde tutulması gerekiyor.