Merakla beklenen Vasil hard fork güncellemesi, nihayet bugün gerçekleşiyor. Cardano geçmişinde kayda değer bir kilometre taşı teşkil edecek olan güncellemenin 22 Eylül’ü 23 Eylül’e bağlayan gece, TSİ 00:45’te devreye alınması planlanıyor.

Vasil hard fork’u operasyon boyutunu azaltmayı, maliyetleri düşürmeyi ve ağı daha bereketli ülkü getirmeyi amaçlıyor. Güncelleme ayrıca, geliştiricilerin bir komut dosyasını her işleme dahil etmeden referans almalarını sağlıyor. Bu Nedenle, işlem hacmi uygun ülkü getirilerek blok zincirin uyumluluğunun artırılması planlanıyor.

IOHK, 16 Eylül’de yayımladığı bir blog yazısında, güncelleme öncesinde ekiplerinin olumlu bir sonucu garanti etmek adına yoğun deneme ve entegrasyon çalışmaları yürüttüğünü belirtti.

Paylaşılan gönderide IOHK, Vasil hard fork’unun planlandığı gibi ortaya çıkmasının önemini vurgulanarak, “Dikkate alınması gereken birdenbire artı ekosistem paydaşı var. Herhangi bir güncellemenin güvenli ve emniyetli olmasını, hem Cardano ekosistemindeki oyuncuların en ince ayrıntısına kadar hazır olmasını temin etmek her zaman fazla önemli olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Geliştirilmiş zeki anlaşma işlevselliği

Güncellemenin özellikle Cardano’nun Plutus v2 aracılığıyla akıllı sözleşme işlevini iyileştirmesi bekleniyor. Cardano, geçtiğimiz aylarda zeki sözleşme özelliğinin devreye alınmasıyla birlikte faaliyetlerde bir artma kaydetmişti.

Cardano geliştirici ekibi, Vasil’i şimdiye kadarki en önemli geliştirme olarak nitelendiriyor.

Güncellemenin arkasında geliştiricilerin Plutus üstünde de enerjik ve etkin blok zinciri tabanlı uygulamalar oluşturabilecekleri belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Bitcoin fiyat tahmini anketi: Varlık yöneticileri iyimser

Proje sayısı 7 bine ulaştı

Zeki sözleşme işlevselliğini kazanmasıyla beraber Cardano ağında proje yoğunluğu arttı. NFT projelerini kendi ağına çekmeyi başaran Cardano, NFT proje sayısında 7 bine ulaşmıştı. Bu NFT’lerin alım satımının yapıldığı 15 pazar yerindeki operasyon hacmi de 460 milyon dolar oldu.

Aralıksız erteleniyordu

Cardano blok zincirinde bir süredir hatalar ve dağıtılmış denemeler sebep gösterilerek ertelenen Vasil hard fork’u gecikmeyle karşısında karşıya kalmıştı. Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, güncellemenin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini temin etmek için daha pozitif deneme yapılması gerektiğini savunmuştu.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/cardano-vasil-buyuk-gun/