Bu dönemde Yozgat’ta şebeke yatırımları, teknolojik yatırımlar (SCADA, Coğrafi Bilgi Sistemi, OSOS vb.), inşaat, demirbaş, sayaç başta olmak üzere yaklaşık 80 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş.(ÇEDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, 2016-2020 yıllarını kapsayan döneminde yüzde 70’lik artışla 135 milyon liralık yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti.

Yozgat’ta gazetecilerle buluşan Akboğa, şirketin yatırım planlarını hazırlamış olduğu master plan ve proje kapsamında kısa, orta ve uzun vadeli olarak yapmaya başladıklarını anlatan Akboğa, yeni yapılacak yatırımlarla Yozgat İlinde büyük yatırımcı kuruluş olarak ciddi istihdam oluşturmaya ve ülke ekonomisine katkı vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

YOZGAT’TA ARIZALAR %54 AZALDI
Ahmet Sait Akboğa, 2’nci Uygulama Dönemi içerisinde yapılan yatırımlarla Yozgat İlinde arıza sayılarının yüzde 54 azaldığını söyledi. 2010 yılında AG (Alçak Gerilim) – OG’de (Orta Gerilim) 11 bin 461 adet kesinti yaşanmışken, 2015 yılında 6 bin 157 adet kesintinin yaşandığını anlatan Akboğa, 3’ncü Uygulama Dönemi yatırımlarıyla kesinti sayılarının daha aşağıya indirileceğini belirtti. 

İl İşletme Müdürü ve İlçe İşletme Şefleri ile bir araya gelerek saha çalışmaları hakkında toplantı düzenlediklerini ifade eden Akboğa, bundan sonraki süreçlerde ise İlçe İşletme Şeflikleri’nde inceleme ve ziyarette bulunarak sorunların yerinde inceleneceğini ifade etti. 

ÇEDAŞ’LA HER SOKAK AYDINLIK
MÜŞTERİLERİN %99’U MEMNUN

ÇEDAŞ, elektrik dağıtımı gerçekleştirdiği bölgelerde müşteri memnuniyeti uygulamalarını da odağına aldı. Son dönemde hayata geçirdikleri uygulamalar ve gelecek dönemdeki faaliyetler ile ilgili olarak basın mensuplarına bilgi veren Ahmet Sait Akboğa, düzenli olarak bölge ziyaretlerinde bulunduklarını, bu ziyaretleri artırarak bölgelerin talep ve sorunlarını yerinde incelediklerini belirtti.
Sokak aydınlatma sıkıntılarının çözülmesi amacıyla ‘Her Sokak Aydınlık’ projesinin başladığını belirten Ahmet Sait Akboğa, sözlerine şöyle devam ettİ:
“Çamlıbel Elektrik Dağıtım şirketi olarak müşteri ile birebir iletişim sağlamayı, ihtiyaç ve taleplerini yerinde çözmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimizden gelen aydınlatma taleplerinin çözümü bizim için çok önemli. ‘Her Sokak Aydınlık’ sloganıyla Yozgat İlinde yanmayan aydınlatma lambasının kalmamasını amaçlıyoruz.”
Akboğa, bu kapsamda geçen aylarda Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ile TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün Antalya’da düzenlediği “Genel Aydınlatma Yönetmeliği Kapsamında Yapılması Gereken Çalışmalar” konulu toplantıda ÇEDAŞ’ın tüm dağıtım şirketlerinin en iyisi olarak listede yerini aldığına dikkat çekerken, aydınlatma konusunda müşterilerin yüzde 99’unun memnun olduğu, daha iyi olabilmek için şirket olarak azami gayretin gösterildiğini söyledi.
“ACİL MUHTAR HATTI” DEVREYE GİRDİ

ÇEDAŞ, 444 44 66 numaralı çağrı merkezinde, mahalle ve köy muhtarları için ‘Acil Muhtar Hattı’nı da devreye soktu. Sivas ve Tokat İllerinde yapılan basın toplantılarında da konuyu dile getirdiklerini belirten Genel Müdür Akboğa, Yozgat ilinde de muhtarların çağrı merkezini aradıklarında ayrıcalık tanındığını, sisteme erişim kolaylığı sağlandığını söyledi. Bu kapsamda il merkezlerindeki mahalle muhtarlarının tamamının iletişim bilgileri sisteme dahil edildiğini ve verilerine ulaşılan köy muhtarlarının da sisteme dahil edilme işleminin hızlı bir şekilde yapıldığı anlatan Akboğa, muhtarların şirket için önemli bir itici güç olduğunu söyledi.

SCADA DMS/OMS PROJESİYLE ÇEDAŞ ONLİNE TAKİPTE

Şirketin 2012 yılında başlatmış olduğu Entegre Bilişim Sistemleri (EBS) projesi ile SCADA DMS/OMS (Supervisory Control And Data Acquisition) hayata geçirdiklerini ifade eden Akboğa, Yozgat’ın Enerji Nakil Hatları (ENH) uzaktan izlediklerini, kesintilere müdahale edebildiklerini, ring şebeke bulunan bölgelerde saha personelinin arızaya müdahale etmesinden önce kesintilerin önüne geçildiğini ifade etti. Ayrıca; 7 gün 24 saat esasına dayalı çalıştırdıkları SCADA birimi ile online almış oldukları verileri saha elemanlarına aktararak şebekenin yük durumunu analiz edip bu doğrultuda aksiyon aldıklarını söyledi. 

Genel Müdür Akboğa, müşteri memnuniyetinin şirket için çok önemli olduğunu ve bu doğrultuda teknolojik yatırımların hızını kesmeden devam edeceğini belirterek, dağıtım merkezlerine montaj ettikleri modem ve tekrar kapamalı röleler ile uzaktan açma-kapama yapabildiklerini böylelikle arızaların tespitinde geçen sürelerin minimize edildiğine değindi. 

ÇEDAŞ AR-GE ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYOR

Genel Müdür Akboğa, ÇEDAŞ olarak 2014 yılında yayınlanan Ar-Ge mevzuatı kapsamında EPDK’ya sundukları toplam 6 Ar-Ge projesinin onay aldığını kaydetti. Akboğa şöyle konuştu:
GES’in (Güneş Enerji Santrali) dağıtım sistemine olan etkisini tespit etmek, eksiklik ve hataları görebilmek ve önlemler alabilmek için 40 kWp kurulu güce sahip güneş enerji sistemi kurulmuş ve devreye alınarak çalışmalar başlatılmıştır. Gerçeğe en yakın teknik kayıp seviyelerinin belirlenmesi, akıllı sayaç uygulaması, şebekeye arıza gösterge cihaz montajı, OG (orta gerilim) havai hat ve kablo şebekelerinde otomatik gerilim regülatörü (Booster Trafo) tesis uygulaması, Türkiye akıllı şebeke 2020 vizyon projesi gibi çalışmalarla da enerjinin sürdürülebilirliğini sağlamayı ve müşteri memnuniyetini artırarak örnek bir dağıtım şirketi olmayı hedefliyoruz.”

AHMET SAİT AKBOĞA KİMDİR?

Elektrik Elektronik Mühendisi ve İşletme Mastırı yapan Ahmet Sait Akboğa, 10 yılı aşkın bir süre Ankara’da TEDAŞ Genel Müdürlüğünde çalıştı. Daha sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nda (EPDK) görev yapan 40 yaşındaki Akboğa, Elektrik Dağıtım özelleşmeleri ile birlikte Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'de (DEDAŞ) Sistem İşletme Direktörlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı, Diyarbakır İl Müdürlüğü, Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Burdur İl Müdürlüğü ve Alanya, Gazipaşa, Gündoğmuş Bölge Koordinatörlüğü görevlerinde bulunan Akboğa, 2016 yılı Ocak ayı itibariyle Çamlıbel Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine Genel Müdür olarak göreve başladı.