"Ceviz Eylem Planı" doğrultusunda ceviz ormanları oluşturmak için fidan üreten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu yıl içerisinde Zonguldak’ta 180 bin adet ceviz fidanı üretecek. Üretilen fidanların toprakla buluşturarak köylülere ek gelir elde etme imkanı sağlayan orman teşkilatı ayrıca bölgedeki fidanları aşılama çalışmalarına da devam ediyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye genelinde uygulamaya konulan eylem planlarını birer birer hayata geçirerek orman köylülerine destek olduklarını ifade etti.

"Ceviz Eylem Planı" sayesinde kendi fidanlarını kendileri üreterek toprakla buluşturduklarını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Zonguldak’ta bir yandan ceviz fidanı üreterek dikimini yapıyoruz bir yandan da aşılama çalışmalarını sürdürüyoruz. Bölgede 10 bin adet Amerikan cevizi ile 3 bin adet Yalova1-Yalova4 aşısı olmak üzere toplam 13 bin fidanın aşılamasını tamamladık. Geçen sene diktiğimiz fidanlar şimdiden meyve vermeye başladı bile. Bu tür faaliyetlerle orman köylülerimizin yanında olmaya onlara ek gelir sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Konu hakkında konuşan Orkide Çiçekcilik ve Fidancılık Şirketi'nin sahibi İsmail Yüksel, "Çıplak fidanı ürettiğimiz gibi tüplü fidanlar da üretmekteyiz. Bu fidanları Türkiye ve yurt dışında bir çok ülkeye kooperatifimiz kanalıyla gönderiyoruz. Getirisi çok güzel tüm çiftçilerimize tavsiye ederiz. Yalnız doğru çeşidi ve doğru kişileri bulmak şartıyla" diye konuştu.

Kaynak: İHA