Çin’in, dijital para birimini geniş bir nüfusa bölüştürme çalışmaları sürat kesmeden devam ediyor. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) e-CNY, yani dijital yuan denemelerini Guangdong, Hebei, Jiangsu ve Sichuan eyaletlerine genişleteceği bildirildi. Ülkenin merkez bankası hakim dijital para biriminin benimsenmesine büyük bir takviye vermeyi amaçlıyor.

Bankanın başkan yardımcısı Fan Yifei, Suzhou’da düzenlenen bir forumda yaptığı açıklamada, kullanıcı, yatırımcı ve operasyon sayısının ‘istikrarlı bir şekilde arttığını’ söyledi.

“Genişleme ‘uygun bir zamanda’ başlayacak”

e-CNY’yi “dijital çağda kayda değer bir altyapı” olarak nitelendiren başkan yardımcısı, yatırımcı ve işlem sayısı hakkında ayrıntı vermedi. Oysa en son talimatlar, 2021 sonunda 261 milyon tekil kullanıcı olduğunu ve bu sayının ekim ayından bu yanlamasına adeta iki katına çıktığını gösteriyor.

Fan Yifei, genişleme için bir tarih vermedi ama “uygun bir zamanda” olacağını söylemekle yetindi.
Çin’in 2020 yılında başlayan ilk parti dijital Yuan testleri Shenzhen, Suzhou, Xiongan ve Chengdu şehirlerinde gerçekleşmişti.

Çin’in dijital para birimini aktif olarak kullanıma sunması, onu ABD Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası gibi öteki büyük merkez bankalarının önüne geçirmiş oldu.

resmen Dijital Para Elektronik Ödemesi olarak bilinen dijital yuan, 20’den pozitif şehir ve bölgede test ediliyor.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/cin-dijital-para-yuan-4-eyalet/