Üretici Fiyatları Endeksi (PPI) ise Nisan ayına göre yüzde 0,5 oranında artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 oranında azaldı. Uzmanlar, açıklanan son verilerdeki iki önemli ekonomik endeksin istikrarlı seviyede bulunduklarına işaret ederek, Çin ekonomisinin yeniden istikrarlı seyrine girdiğinin göstergesi olduğunu savundu.

Uzmanlar, Mayıs ayındaki CPI'nin Nisan ayına göre düşmesinin taze sebzelerin fiyatlarındaki büyük düşüşten kaynaklandığına dikkat çekti. Mayıs ayındaki taze sebzelerin fiyatları Nisan ayına göre yüzde 21,5 oranında azaldı. Bazı taze sebzelerin fiyatlarında yüzde 30'dan fazla düşüş yaşandı. 

Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü Dünya Ekonomi Merkezi Uzmanı Chen Fengying, havanın ısınmasıyla birlikte, taze sebzelerin fiyatlarının istikrarlı bir seyre gireceğine işaret ederek, bunların CPI'deki etkilerinin giderek azalacağını vurguladı. Chen Fengying bu konuda şunları kaydetti: (SES-1)

"Çin'de enflasyon baskılarının gerçek anlamda azaldığını görüyoruz. Geçen 3 ay içinde CPI nispeten yüksek seviyede bulunuyordu. Bu gelişmeye esas olarak sebze ve et fiyatlarındaki artışa yol açtı. Ancak artışa yol açan unsurların da azaldığı görülüyor. Yaza girilmesiyle birlikte, taze sebzelerin fiyatları genel olarak düşük seviyede bulunuyor. CPI'yı olumsuz etkileyen diğer unsurlar da çok az. Öte yandan, hizmet fiyatları da nispeten istikrarlı seviyede. Bu gelişme, CPI istikrarının korunmasına yardımcı olacak. Yani arz-talep dengesi var, makro ayarlama rasyonel seviyede. Şimdi CPI'nin yüzde 2 civarında tutunması, olumlu bir eğilim oldu."

“Çin ekonomisi yeniden istikrarlı seyrine giriyor”
Mayıs ayındaki Üretici Fiyatları Endeksi (PPI) Nisan ayına göre yüzde 0, 5 oranında arttı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 oranında azaldı.

Mayıs ayındaki PPI'nin geçen yılın aynı ayına göre yaptığı düşüş, Nisan ayındaki PPI'nin geçen yılın aynı ayına göre yaptığı düşüşe göre yüzde 0,6 azaldı. Böylece PPI'nin düşüş hızı, ard arda 5 aydır geriledi. Çin Devlet Konseyi Danışmanlık Ofisi Özel Uzmanı Yao Jingyuan, şunları kaydetti:
"Mayıs ayındaki Üretici Fiyatları Endeksi (PPI), Nisan ayına göre küçük boyutta da olsa, bir miktarda artış gerçekleştirdi. Bu gelişme, Çin ekonomisinin istikrarlı bir seyre girdiğini gösterdi. Bana kalırsa, Çin merkez ekonomik çalışma toplantısında alınan kararları kararlılıkla hayata geçirmeliyiz. Endüstriyel fazlalığın giderilmesi, maliyetin düşürülmesi ve dezavantajların ortadan kaldırılması yönünde etkin adımlar atmalıyız. Böylece ekonominin istikrarlı şekilde gelişmesini sağlayacağız. "

5 sektörde fiyatlar düştü
Mayıs ayındaki PPI'ye sektörler açısından bakıldığında, petrol ve doğal gaz sondajı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 oranında, petrol rafinerisi yüzde 15,6 oranında, kömür yüzde 10,2 oranında, metal rafinerisi yüzde 7,7 oranında, kimyaysa yüzde 5,4 oranında azaldı.

Bu 5 sektördeki fiyat düşüşü, Mayıs ayındaki PPI'nin toplam düşüşündeki payı, yüzde 60 oldu. Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü Dünya Ekonomi Merkezi Uzmanı Chen Fengying, nitekim bunların arkasında, uluslararası piyasada emtia fiyatlarında sürekli düşüş ve endüstriyel fazlalık gibi unsurların yattığını savundu.

Uzmanlar, CPI ve PPI'nin mayıs ayındaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak, bu iki endeksin önümüzdeki aylardaki gidişatını da tahmin etti. Çin Renmin Üniversitesi Finans ve Borsa Enstitüsü Başkan Yardımcısı Zhao Xijun şu bilgileri verdi: 
"Gerek CPI, gerekse PPI, nispeten istikrarlı bir şekilde gelişecek. CPI'yi daha önce olumsuz etkileyen sebze ve et fiyatları istikrarlı şekilde gelişebilecek. Genel olarak bu iki endeks istikrarlı seyredecek, böylece ekonominin istikrarı korunabilecek. " Çin Uluslararası Radyosu (CRI)