Fitch Ratings, El Salvador’un uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu “CCC”den “CC”ye indirdi ve ülkenin Ocak bağ vadesi son tarihi yaklaştıkça “korkunç” bir likidite durumuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Şirket, “El Salvador’un likidite durumu, Ocak 2023’teki Eurobond ödemesi öncesinde korkunç bir durumda” yorumunu yaptı.

Yapılan açıklamada El Salvador’un mali sorunlarıyla beraber dış likidite pozisyonlarının da problemli olduğu ve yüksek finansal ihtiyaçların ortasında 800 milyon dolarlık Ocak 2023 tarihli tavil vadesinin de bir temerrüdü olası hale getirdiği belirtildi.

“Ocak 2023’e değin 3.7 milyar dolara ihtiyacı var”

Fitck keza Latin Amerika ülkesinin şu andan Ocak 2023 tarihine kadar takriben 3.7 milyar dolara ihtiyacı olduğunu da belirtti ve ülkenin 900 milyon dolara varan “tanımlanamayan” bir parasal boşluğu olduğunu aktardı.

Reuters, Temmuz ayında Orta Amerika ülkesinin 2023-2025 yılları arasındaki borcunun bir kısmını ödeme nedeniyle tahvil geri alım programını para sağlamak için 560 milyon dolar kullanacağını belirtmişti. Fakat sonradan El Salvador’un başkanı Nayib Bukele, 12 Eylül günü yaptığı açıklamada 360 milyon dolarlık bir rakam ile ülkenin geri alım programını resmen başlatmıştı.

“Geri alım programı daha da zayıflatacak”

Fitch, Orta Amerika ülkesinin geri alım programını da yorumladı ve El Salvador’un bu adımının büyük ihtimalle halihazırda zayıflamış olan likidite pozisyonalrını daha da zayıflatacağını belirtti.

Fitch, Şubat ayında da El Salvador’un uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu -B’den CCC’ye düşürmüştü. Kurum buna sebep olarak ise Bitcoin tahvilleri gibi dış kaynak projelerindeki belirsizliği göstermişti.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/deerecelendirme-kurulusu-fitch-el-salvador-temerrude-dusebilir/