İstanbul'da yapılan projeler arasında adından söz ettiren 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin mühendislik hizmetlerinin 6 Mayıs'taki ihalesine 6 firma davet edildi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve  Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 3 Katlı Büyük  İstanbul Tüneli Projesi'nde ilk adım olarak geçen yıl yapılan etüt, proje ve  mühendislik hizmetleri ihalesi kapsamında, 6 firma mali tekliflerin alınması için  davet edildi. Söz konusu ihale için firmalar, 3 Mayıs'ta mali tekliflerini  sunacak.

Proje bedeli 35 milyon lira olarak belirlenen ve bu yıl için 7 milyon  500 bin lira ödenek ayrılan etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında,  kara ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından, 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması  planlanıyor.

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünel, ortadan  geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da araç geçişine uygun iki  şeritli yol yapılacak. 

İncirli'den Söğütlüçesme'ye

Tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin bir ayağı, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan  geçerek, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve  hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında  Hasdal Kavşağı'ndan başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek, Anadolu Yakası'nda  Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak. 

40 Dakika

Tünel, 9 metro hattıyla, TEM Otoyolu, E-5 Karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre edilecek. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımına başlanmasının  ardından, 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle  Avrupa Yakası'nda İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre  uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada  ulaşılacak.

Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan, Anadolu Yakası'nda Çamlık  Kavşağı'na karayoluyla, yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.