Beklentiler ise aylık bazda %0.70, yıllık bazda ise %6.70 artış yaşaması yönündeydi. Manşet enflasyonun beklentilerin altında açıklanmasına rağmen en büyük sürpriz çekirdek enflasyonda yaşandı. Nisan ayında %9.41 olan çekirdek enflasyon, mayıs ayında %8.77 'ye geriledi. 2016 yılı enflasyon rakamlarını değerlendirdiğimizde son iki ayın değerlerinin geçtiğimiz yılın aynı periyoduna göre aşağıda seyrediyor. Aynı zamanda çekirdek enflasyondaki hızlı iyileşmeden ötürü daralan çekirdek enflasyon-manşet enflasyon arasındaki makas, Merkez Bankası üzerindeki baskıyı da hafifletiyor.

Gıda Fiyatlarındaki Düşüş Memnun Edici
Yıllık %6.58 olan manşet enflasyona en yüksek katkı %12.79 oranında artan alkollü içecekler ve %11.87 artan tütün grubu ile çeşitli mal ve hizmetler grubundan gelmiş. Diğer yandan gıda ve alkolsüz içecekler grubu bir önceki aya göre %1.64 oranında azalarak düşük seyrini koruyor. Özellikle Mayıs ayında fiyat değişimi en çok gerileyen seçilmiş maddelere baktığımızda; kuru soğan, sivri biber, sarımsak, domates gibi sebze ve meyve grubu listenin başında geliyor. Gıda fiyatlarında yaşanan düşüş bir yandan vatandaşın sofra masraflarını düşürebileceği gibi diğer yandan ise Merkez Bankasının da elini rahatlıyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Merkez Bankasının başı en fazla gıda grubundaki yükselişten dolayı ağrımıştı. Bu nedenle gıda grubunun eksi katkısı, alışılagelmedik bir tablo olmakla birlikte son iki aydır enflasyona eksi katkıda bulunuyor. Mayıs ayı çekirdek enflasyonu %9.41'den %8.77 oranına geriledi. İşlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarının deflasyonist baskısı yine devam ediyor.

Aylık enflasyon Mayıs ayında %0.58 oranında yarım puanlık bir artış yaşarken yaz mevsiminin yaklaşmasıyla beraber baz etkisi son iki aydır gündemimizde.  2015 yılı Haziran-Temmuz-Ağustos ayındaki aylık enflasyon değişim rakamlarının oldukça düşük seyretmiş olması baz etkisinin bundan böyle artık aleyhimize işleyeceği anlamına geliyor. Bundan böyle baz etkisinin aleyhimize işleyecek olmasından ötürü yıllık enflasyon %6.50 civarında dengelenebilir ve dip seviyeler olmuş olabilir.
 
Dezenflasyon Süreci Faiz İndirimini Beraberinde Getirebilir
 
Manşet enflasyonda yaşanan düşüşe çekirdek enflasyonun da eşlik etmesi, son iki toplantıda üst bantta 50 baz puan yapan Merkez Bankasını Haziran ayı toplantısı için cesaretlendirebilir. Son dönemde karışık dış gündemin yarattığı belirsizliklerin nüksetmesi Merkez Bankasının da dikkatinden kaçmamış ve Mayıs ayı toplantısı faiz metnine de girmişti. Çekirdek enflasyonda iyileşme görmek isteyen Merkez Bankasının eline oldukça iyi bir fırsat geçti diyebiliriz. Çünkü yılın geri kalanında özellikle Mayıs, Haziran ve Temmuz dönemlerinde aylık enflasyon artışı oldukça düşük gerçekleşmesi nedeniyle baz etkisinin olumlu katkılarını göremeyebiliriz.

Bu kapsamda ilk olumsuz etkiyi de bu ay yaşadık, yıllık %6.58 enflasyon, Nisan ayı yıllık enflasyon %6.57 ile neredeyse başa baş geldi. %6.58 yıllık enflasyon oranı, TCMB'nin enflasyon hedefini olan %7.50 ile uyumlu gidiyor. Aynı zamanda %7.50 politika faizinin de gerisinde oluşu, Türk varlıkları üzerinde reel getiri elde etme şansı kılıyor. Bu nedenle ölçülü faiz indirimlerinin devamının Haziran ayında da gelmesini bekliyoruz.