Hannover Uluslararası Sanayi ve Endüstri Fuarı ’ndaki en büyük standın sahibi olan Siemens, standa da sanal ve gerçek dünyaların buluşması ile son derece esnek, hazır ve bağlantılı bir “ekosistem” oluşturmaya yönelik çalışmalarını sergiliyor.. Geliştiriciler, üretim birimi ve tedarikçilerden gelen verilerin entegrasyonu sayesinde özellikle proses ve kesikli üretim yapan endüstriler açısından yararlı çalışmalara imza atılıyor.. Bu entegrasyon sayesinde üretim şirketleri müşterilerin özel taleplerini karşılayabiliyor, pazar gerekliliklerine daha hızlı karşılık veriyor, aynı zamanda da yepyeni iş modellerini çok daha kolay geliştirebiliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Klaus Helmrich “İster büyük ölçekli kurumsal firmalar, ister yenilikçi orta ölçekli işletmeler olsun, Siemens tüm işletmelere Endüstri 4.0 yolculuklarında ihtiyaçları olan desteği veriyor” dedi.

Siemens, gerçek ve sanal dünyaların bir araya getirilmesinin işletmelere nasıl faydalar sağlayabileceğini, Hannover Fuarı’nda somut örneklerle ziyaretçilere sunarken, standındaki ana sergi olan “Highlight Cubes”da Endüstri için Enerji, Katmanlı Üretim, Otomotiv ve Fiber Endüstrisi konularına özel uygulamalarla, katılımcılara seçtikleri konularda grafik illüstrasyonlarla doğrudan bir deneyim yaşatıyor

“Ingenuity for life – Driving the Digital Enterprise” sloganıyla fuara katılan Siemens, şirketin kapsamlı portföyünden de örnekler sergiliyor. Bu örnekler endüstriyel yazılımların yanı sıra enerji dağıtımı, otomasyon ve sürücü teknolojileri gibi alanları da içeriyor. Standda Totally Integrated Automation (TIA) Portal V14’ün yeni performans özellikleri, mühendislik yazılımı Comos’un yeni versiyonları, proses kontrol sistemi Simatic PCS 7 ve simülasyon yazılımı Simit gibi gelişmeler paylaşılıyor. Enerji yönetimi alanında da Siemens, UL onaylı ve ABD standartlarına uygun Sentron 3VA kalıp gövdeli devre kesicilerin iki yeni serisi ile modüler çok-kanallı akım ölçüm sistemi 7KT PAC1200’ü tanıtıyor.

Siemens, ABD merkezli CD-adapco şirketini satın almaya yönelik planlarıyla, portföyünü daha da genişletmeyi hedefliyor. Global bir simülasyon yazılımı tedarikçisi olan CD-adapco Akışkanlar Dinamiği (CFD), Katı Cisimler Mekaniği (CSM), ısı transferi, partikül dinamiği, reaktant akışı, elektrokimya, akustik ve reoloji (akış bilim) gibi farklı mühendislik disiplinlerinde çözümler sunuyor. Siemens, geçtiğimiz 15 yılda, “Dijital Fabrikalar Yazılım Paketi”ne pek çok yeni yazılım araçları ekledi. Şirket; endüstriyel iletişim ağları, bütüncül güvenlik çözümleri ve büyük miktarda veriyi hızla ve akıllıca değerlendiren MindSphere – Siemens Cloud for Industry çözümleriyle, müşterilerinin Dijital Fabrikalara dönüşmesini sağlıyor. MindSphere sayesinde endüstriyel işletmeler SAP HANA tabanlı açık bir altyapı kullanıyor ve yenilikçi dijital servisler sunabiliyor.

Sanal ve gerçek üretim dünyaları arasında tam entegrasyon
Siemens, “Kapalı Devre Üretim” ile müşterilerine tutarlı bir veri modeli sunuyor. Bu veri modeli, teknolojik değer zincirinin her bir iş adımını birbirine bağlıyor ve geliştirme ile mühendislik süreçleri arasında çift yönlü veri akışı sağlıyor. Diğer bir deyişle, üretim ve servis birimlerinden gelen veriler yeni ürün tasarımı ve üretim proses mühendisliği süreçlerine aktarılıyor. Böylece, daha kaliteli ve verimli ürün ve prosesler elde ediliyor. Klaus Helmrich bu modeli şöyle özetliyor: “Elde edilen veri tutarlılığı sayesinde, Endüstri 4.0’ın taleplerini karşılamak mümkün olacak.”

Öte yandan, “Otomasyon için Entegre Mekatronik Mühendislik” de bir makine ya da tesis geliştirirken farklı bileşenlerin eksiksiz birimler olarak kullanılmasını sağlıyor. Örneğin, bu sayede motorlar, sürücüler, valfler ya da modüller, ilgili mühendislik disiplinleri hakkında gerekli bütün bilgileri içeriyor. Otomasyon sistemi aynı zamanda TIA Portal ile entegre olduğu için, PLC programları hazırlanıp doğrudan tesis simülasyonunda kullanılabiliyor ve dolayısıyla sanal devreye alma süreçleri uygulanabiliyor. Bu seviyede entegrasyon, verilerin tekrar tekrar girilmesinden kaynaklanan iş yükünü, ara yüz ihtiyacını ve ara yüz bakım gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Bu yaklaşım, mühendislik süreçlerinin otomasyonu için önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

Proses endüstrisinde sektöre özgü çözümler
Artık üretilen her bir çözümün, endüstrinin farklı sektörlerinin kendilerine özgü ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde özelleştirilmesi gerekiyor. Özellikle de proses endüstrisinde tam anlamıyla kişiselleştirilmiş çözümler kritik önem taşıyor. “Endüstrinin başarıyla dijitalleştirilmesi için farklı sektörlerin ve kullanıcıların ihtiyaçlarını iyi anlamak ve öğrenmek gerekiyor,” diyen Klaus Helmrich, Siemens’in bu noktadaki başarısını şöyle açıklıyor: “Siemens’in çözüm sunma konusundaki başarısının temelinde endüstri ve proseslerdeki derinlemesine uzmanlığımız, otomasyon ve sürücü teknolojilerindeki kapsamlı bilgimiz, endüstriyel yazılım ve veri analizi alanındaki birikimimiz yatıyor.”

Proses endüstrisindeki bütün sektörler ortak bir zorlukla karşı karşıya: tesisin yaşam döngüsündeki her bir aşamanın, dijitalizasyon ve kapsamlı network’lerin yardımıyla uçtan uca entegrasyonu. Bu süreçte entegre mühendislik araçları, otomasyon çözümü simülasyonları ve ortak veri modelleri, mühendislik ve yaşam döngüsü yönetiminin optimizasyonu açısından belirleyici oluyor. Tesis operasyonlarında verimliliği ve esnekliği artırmanın yolu şunlardan geçiyor: bulutta çalışabilen servis ve analitik çözümler, yeni nesil endüstriyel kontroller, bağlamsal yardımın dijitalizasyonu, güvenilir bağlantı.

Klaus Helmrich, “Proses endüstrisi alanında faaliyet gösteren işletmelerde dijital dönüşüm farklı yollarla uygulanabilir,” diyor. “Bu işletmeler mevcut tesislerini dijital dünyaya kademe kademe taşıyabiliyor, entegre operasyona geçebiliyor ya da dokümantasyon dönüşümünü dijital verilerle gerçekleştirebiliyor.”