Baskı sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutan teknolojilerin sergilendiği Drupa Fuarı’nda, Xerox’un yeni inkjet dijital baskı sistemleri Xerox Brenva HD ve Xerox Trivor 2400 büyük ilgi gördü. Almanya Düsseldorf’ta 31 Mayıs – 10 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Drupa Fuarı’nda Xerox Brenva HD ve Xerox Trivor 2400’e birçok ülkeden satın alma siparişi geldi. Türkiye’nin de dahil olduğu Xerox Orta ve Doğu Avrupa Bölgesindeki en büyük yatırım talebini Türk matbaa ve baskı merkezleri yaptı. Xerox Türkiye, yüksek hacimli renkli baskı makinesi pazarındaki lider ürünleriyle beklentilerin üzerinde talep gördü.

Xerox, Drupa Fuarı’ndaki devasa stand alanında onlarca ülkeden binlerce baskı sektörü firmasını ve profesyonelini ağırladı. Türkiye’den de 100’ün üzerinde iş ortağı ve müşterisini ağırlayan Xerox, özel etkinlik ve uygulama demoları ile yeni ürünlerini tanıttı. Xerox Brenva HD ve Xerox Trivor 2400’ün büyük beğeni görmesi, Xerox’un beklentileri en iyi karşılayan dijital baskı tedarikçilerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Xerox Trivor 2400’ün ofset kuşe baskısı büyük ilgi topladı
Drupa’da görücüye çıkan inkjet bobin baskı makinesi Xerox Trivor 2400; ofset kuşe kağıdı dahil birçok farklı medya üzerine baskı yapma özelliği ile fuarın en çok ilgi gören inkjet baskı makinesi oldu. Xerox Trivor 2400 ve Xerox Brenva HD’nin ezber bozan ve kendine yeni bir kulvar açan özellikleri, dijital inkjet baskı teknolojisinin ulaştığı seviyeyi gözler önüne serdi.

Xerox, Drupa Fuarı’nda makine tanıtımından çok uygulama tanıtma stratejisi ile yer aldı. “Let the work flow” konsepti ile baskı uygulamaları 6 farklı konu başlığı altında (kitap baskısı, doğrudan posta/pazarlama, paketleme, fotoğraf, kişiye özel promosyon ve ticari baskı) tanıtıldı. Xerox; bu yaklaşımı ile matbaa ve baskı firmalarına yeni iş yapma ve geliştirme yollarını tanıtırken, mevcut işlerini nasıl daha farklı yapabileceklerini de göstermiş oldu.

En iyi baskı uygulamaları ödüllendirildi
Xerox, Drupa Fuarı’nda, kişiye özel baskı uygulamalarını teşvik etmek ve en yaratıcı baskı uygulamalarını dünyaya duyurmak üzere düzenlediği “En İyilerin En İyisi” adlı yarışmasının sonuçlarını da açıkladı. Yarışmada 100’e yakın farklı ülkeden En İyilerin En İyisi olma iddiası ile gönderilen yaratıcı baskı uygulamaları değerlendirildi. Bunlar arasında 15 ülkeden 31 baskı firması, 6 farklı ketogoride “En İyilerin En İyisi” ödülünü aldı. Kişiye özel bir resmi, tasarımı veya mesajı lego bloklar üzerine basıp, kişiye özel paketi ile kişiselleştirilmiş bir ürün haline getiren İskoç Printagraph firmasının Printabrick adlı baskı uygulaması, Xerox’un “En İyilerin En İyisi” yarışmasının birincilik ödülünü aldı. Ödül alan yenilikçi uygulamaların örnek olması ve ülkemizde de geliştirilmesi için Xerox Türkiye bu uygulamaları önümüzdeki dönemde Türkiye’deki matbaa ve baskı merkezlerinin incelemesine sunacak. 

Xerox Global Forum profesyonelleri bir araya getirdi
Xerox tarafından Drupa’da düzenlenen Global Forum, binlerce baskı profesyonelinin fikir alışverişinde bulunmasını sağladı. Xerox Global Forum’da, baskı sektörünün sorunları tartışıldı, trendler ve yeni stratejik yaklaşımlar ortaya kondu. Xerox Global Forum’da yapılan sunumlarda, müşterilerin artık baskı firmalarından, kişiye özel baskı uygulamaları talep ettiğini ve bunları da farklı medyalar üzerinde yaratıcı bir tasarımla yapmasını istediği belirtildi. Global Forum’da, kurumsal müşteriler, değişken veri ile baskı yapabilecek, sahip oldukları büyük veriyi (big data) kullanarak kişiselleştirilmiş içerikler geliştirip basabilecek baskı tedarikçileri ile çalışmak istediklerini vurguladı. 

Kişiye özel baskı talebi ofsete ilgiyi azaltıyor
Drupa Fuarı’nda ziyaretçi firmaların dijital baskı sistemlerine ve uygulamalarına gösterdiği talep ofset baskı sektörünün değişimini de gözler önüne serdi. Baskı firmaları giderek düşen tirajlar ve kişiye özel baskı talepleri karşısında artık ofset baskı makinelerini daha az kullanır hale geliyor. Dijital baskı sistemlerinin özellikle de inkjet tabanlı dijital baskı sistemlerinin artık çok hızlı, düşük maliyetli ve ofset kağıtlarına bile baskı yapabilir sistemler haline gelmesi, baskı sektöründe yaşanan değişimin ivmesini artırıyor. 

Dijitalin baskı sektöründeki payı artıyor
Dijital baskı makinelerine özellikle de inkjet tabanlı sistemlere yoğun bir talebe sahne olan Drupa Fuarı, baskı pazarının küçüldüğüne yönelik algının doğru olmadığını gösterdi. Drupa Fuarı, sektör firmalarının rakiplerinden farklılaşabilecekleri, pazarda bir adım öne çıkabilecekleri yeni makine ve yazılımlara yatırım yapmaya her zaman sıcak baktığını bir kez daha ortaya koydu.