İngiltere merkezli sivil toplum teşkilatı Oxfam'ın yayımladığı rapora göre, 2018'de, dünyadaki en zengin 26 şahsın varlığı, en muhtaç 3,8 milyar şahsın toplam varlığına denk hale geldi. 

"Kamu Bereketi ve Kişisel Miras" başlıklı raporda, geçen sene mirası 1 milyar doların üzerinde olan şahısların toplam varlığının yüzde 12 çoğaldığı, buna karşılık dünyanın muhtaç yarısını oluşturan 3,8 milyar şahsın toplam mirasının yüzde 11 eksildiği belirtildi.

Teşkilat, bu tablonun ortaya çıkmasında, bir yandan büyük firmaların ödediği aidatları düşürürken öbür yandan milletin çoğunluğunun faydalandığı kamu hizmetlerinde kesintiye giden hükümetlerin mesul olduğunu korundu.

Dünyada toplam ödenti kazançlarının her 1 dolarının ancak 4 sentinin miras aidatlarından elde edildiğine dikkat çekilen raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'inin ödediği aidatların yarı yarıya artırılması halinde, 262 milyon çocuğa esas eğitim verilebileceği ve 3,3 milyon insanın yaşamını kurtarabilecek sıhhat tüketmesi yapılabileceği ifade edildi.

Bunun yanında teşkilat, miras ve müesseseler aidatı cinsinden aidatların, zengin ülkelerde ya ortadan kaldırıldığı ya da düşürüldüğüne dikkati çekti.

Zengin ülkelerde 1970 senesinde müesseseler aidatı oranı vasati yüzde 62 iken, 2013'te vasati yüzde 38'e kadar geriledi. Halen muhtaç ülkelerde bu oran vasati yüzde 28 seviyesinde bulunuyor. 

Oxfam'ın 2017'de yayımladığı raporda dünyadaki en zengin 43 şahsın mirası, dünyanın muhtaç yarısının toplam mirasına denk olduğu ifade edilmişti.
 

Alışverişe böyle çıktı!

Dünyanın en iyi 50 tatlısı

Kamerayı çevirdi ve korkuya düştü