Edirne'deki buğday üreticilerindeki tarlalarda bugünlerde bir sorun olmaya başladı. Daha önce pek görülmeyen, pas hastalığına benzetilen bir hastalıkla karşılaşan üreticiler, erken ekim yapılan tarlalarda görülen virüs ile 10 gündür başları belada olan üreticiler, verimin düşeceği korkusuyla ne yapacağını bilemiyor. 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yaptığı açıklamada ilaçlı müdehale ile sonuç alınmadığını, 1 milyon 200 bin dekar alanda buğday ekimi olduğunu iletti. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne gönderdikleri numunelerde hastalığı sarı pas hastalığına benzetilse de incelenmesi gerektiğini bildirdi.

Edirne'deki Orhaniye Köyü’nde bir buğday üreticisi olan Hüseyin Bağya; "Ben 60 yaşındayım böyle bir hastalık görmedim. Bunun adını virüs diyorlar tüm ilaçları kullandık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize bu hastalık yüzünden buğdayı hasat edemeyiz" dedi.

Bölgede inceleme başlatıldığını ilerleyen günlerde durumun netleşeceği söylendi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz "Edirne’den başlayarak tüm Marmara bölgesinde etkili olup hastalık Türkiye’nin yüzde 20 buğday üretiminin gerçekleştiği Edirne ve ardından Tekirdağ ile Kırklareli de de görüldü. Hastalık ilk kez geçtiğimiz yıl Bulgaristan sınırındaki Sırpsındığı Köyü’nde görülmüştü" dedi.