Ekonomi Bakanlığı desteğiyle Çin’de çeşitli temaslarda bulunan heyet, fuar ziyaretlerinin yanısıra birebir iş görüşmeleri de gerçekleştirdi. 

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği, üye firmalarına yeni pazarlar kazandırılması amacıyla Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile Sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi sürdürüyor. 

Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı hedef ülkeler listesinde yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik olarak 17-23 Nisan 2016 tarihleri arasında Çin’in Guangzhou, Shenzhen ve Shanghai şehirlerinde Elektrik Elektronik Sektörü Ticaret Heyeti programı düzenleyen TET, beyaz eşya yan sanayi ve elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları sektörlerinde faaliyet gösteren 18 firmadan toplam 26 yetkiliyle Çin’de 326 ikili görüşme gerçekleştirdi. Türk firmaları Guangzhou’da 41, Shenzhen’de 19 ve Shanghai’da 22 firma ile toplamda 179, ziyaret edilen fuarlarda ise 147 ikili görüşmesi yaparak Çin pazarını tanıma fırsatı ve potansiyeli değerlendirme fırsatı buldu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangdong eyaletinin en büyük şehri Guangzhou’da ikili görüşmeler öncesinde, TET Yönetim Kurulu Üyesi Atilla EREN, Guandong Chamber of International Commerce (GCOIC) Başkan Vekili Ma DONGSHAN ve Türkiye Cumhuriyeti Guangzhou Başkonsolosu Batu KESMEN tarafından yapılan konuşmalarında iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesinin her iki ülkenin çıkarına olduğu ve bu sektörde ilk defa gerçekleştirilen heyetin çok önemli olduğu ifade edildi. 

Sektörün 18 önemli firması 26 temsilci ile Çin’de temaslarda bulundu.
Çin’e gerçekleştirilen heyete Türkiye’den Alkan Aydınlatma, Atasan Hinges, ATM Beyaz Eşya, Borçelik, De-Ka Elektroteknik, EAE Elektronik, Emko Elektronik, Ferel Elektronik, İlk-El Elektrik Pano, Kabel Kablo, Mikrosay Yazılım, Ören Kablo, Proses Mühendislik, Punteks Tekstil, Ram Dış Ticaret, Semiz Elektronik, Teksan Jeneratör ve Turkuaz Kablo yetkilileri katıldı.

Heyet, gerçekleştirilen ikili görüşmelere ek olarak Guangzhou’da Kanton Fuarını ve Shenzhen’de CE China (Consumer Electronics China) Fuarı’nı da ziyaret etti. Ayrıca, heyetin Shanghai ayağında Chint, Midea ve Beko China gibi kendi sektörlerinde dünyada önde gelen firmalar heyet katılımcıları tarafından yerinde ziyaret edildi.

Asya’nın en büyük fuarında 20 görüşme
Çin’de 1957 yılından bu yana yılda 2 kez düzenlenen Asya’nın en büyük, dünyanın ise 3. en büyük fuarı olan “119. Guangzhou İthalat ve İhracat Fuarı”, diğer adı ile Kanton Fuarı'na katılan heyet temsilcileri fuar alanı içerisinde standları bulunan firmalar ile görüşmeler gerçekleştirdi. Kanton Fuarı’nın 1 milyon 300 bin m2'lik sergi alanında on binlerce katılımcı firma ile 100 binden fazla ürün bulunuyor. 
Heyet katılımcısı firmalar Shenzhen’de CE China (Consumer Electronics China) fuarını da ziyaret etti. Dünya genelinde tüketici elektroniği ve beyaz eşya fuarlarına öncülük eden IFA organizasyonu bu fuarla ilk kez Çin’de yer aldı. Fuar ziyaretinde, uluslararası firmalardan Bosh, Siemens, Wanbao, Whirlpool China ve Gome gibi firma yetkilileriyle de görüşüldü. 

İpekyolu Ekonomik Kuşağı ile İpek Yolu yeniden canlanıyor
Dünyanın en hızlı büyüyen yerleşkelerinden olan ve 1979 yılındaki küçük bir kasabadan bugün dünyanın en büyük 15’inci şehrine dönüşen Shenzhen’de gerçekleştirilen ikili görüşmeler öncesi açılış konuşmalarında dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in ‘İpekyolu Ekonomik Kuşağı’ (One Belt, One Road) projesi ile Avrupa ve Asya arasındaki ticaret yollarının yeniden canlandırılmasının hedeflendiğini belirtti. Özellikle stratejik öneme sahip olan Türkiye’nin ise bu proje kapsamında önemli bir köprü olacağını vurguladı.