Kökleri derinlere inebilen Amerikan çalısı, toprağa tutunma konusunda çok başarılı. Bu da erozyonu engelliyor. Derine inen kökleri sayesinde suyu ve mineralleri bulabilen çalı sayesinde Karapınar ilçesi yeşillere büründü.

Yaklaşık 5 yıl önce Karapınar erozyon sahasına ekilen ve üstün  özellikleriyle "marifetli bitki" olarak nitelendirilen Atriplex, "toprağın  bittiği yer" olarak kabul edilen Karapınar'da erozyonu önlemede büyük başarı  sağladı. Erozyonu önlemesi için 8 kente daha gönderilen bitki, oralarda da umut  olacak.

"AZ YAĞIŞ ALAN YERLERDE HAYATTA KALDI"

Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş  Ali Çarkacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karapınar'da rüzgar erozyonuyla  1960'dan bu yana mücadele edildiğini belirtti.

Yaklaşık 5 yıl önce erozyonu önlemede, yağmur suyuyla yaşayabilen ve  rüzgara mani olabilecek bitki ekimi noktasında proje başlattıklarını dile getiren  Çarkacı, proje çerçevesinde ilk etapta 2011'de 4 dekar alanda Atriplex bitkisi  yetiştirildiğini söyledi.
Projeyi, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü  Müdürlüğüyle ortaklaşa başlattıklarını dile getiren Çarkacı, "Projeyle 5 yıl önce Atriplex dikimlerini yaptık. Atriplex bitkisini  erozyonla mücadele açısından toprağı ne kadar koruduğuna baktık. İlk toprakla  buluşturduğumuzda çok küçük bir fidan şeklindeydi. Atriplex, geniş çapıyla  toprağı örtmesinden dolayı nemi muhafaza etti. Atriplex'e can suyu hariç  kesinlikle su vermedik. Az yağış olan yerlerde hayatta kalmayı başarıyor ve  büyüyor. Erozyonu önlemede yüzde 100 başarılı oldu" dedi.
Çarkacı, Amerikan çalısı "Atriplex"in üretimini de yaptıklarını  vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Kırşehir'e 3 bin tane fidan gönderdik. Orada rüzgar perdesi tesis  ettik. Aynı zamanda 8 kentimizde de Atriplex dikimiyle ilgili proje yapıyoruz ve  10'ar dekarlık alanlarda çalışmalara başladık. Özellikle rüzgar erozyonu olan  mera alanlarına deniyoruz. Atriplex inşallah bu kentlerimize umut olacak."