Video oyunları ve kripto para madenciliği için yaygın olarak kullanılan ekran kartlarının (GPU) fiyatları, Ethereum’un blok zincirinde gerçekleşen ve madencilik ihtiyacını ortadan kaldıran Merge güncellemesinin ardındaki Çin’de “şimdiye kadarki minimum seviyeyi” gördü.

SCMP‘nin haberine kadar Nvidia’nın GeForce RTX 3080, RTX 3080 Ti ve RTX 3090 modelleri de dahil olmak üzere kripto para madencileri tarafından çok eskiden yüksek talep gören ekran kartı işlemcilerinin satıcıları, öğüt edilen perakende satmak fiyatının üç katını talep ediyordu. Şangay’ın elektronik perakende pazarındaki satıcılara göre, Ethereum blok zincirinin Merge’le hisse kanıtına (PoS) geçmesiyle birlikte fiyatlar son birkaç aydır düştüğü için o üstüne katıp sattıkları ‘ihtişamlı’ günler sona ermiş gözüküyor. 

Fiyatlar neredeyse sözde yarıya düştü

Bu değiştirme, kullanıcıların belirtilen bir miktarda mevcut kripto para birimini stake ederek yeni Ethereum üretmelerine ihtimal tanıyor. Önceki iş kanıtı modeli (PoW) çok artı enerji ve zinde bilgisayarlar gerektiriyordu, bu da üstteki düzey çipleri oldukça cazip hale getiriyordu. Şanghay’daki Buy Now pazarında GPU satan bir tüccara kadar, fiyatlar neredeyse 1200 dolardan 700 dolara dek geriledi. 

Şangay’daki Peng soyadlı bir satıcı, Bitcoin madenciliği zirvedeyken, madencilik şirketlerinden insanların nakit parayla mağazalara girip mağazadaki bütün ekran kartlarını alıp götürdüklerini, acilen ise kimsenin GPU almadığını söylüyor.

Peng’e tarafından, Ethereum Merge güncellemesi ile ilgili başka baş ağrıları da meydana gelebilir. Peng, fazla sayıda ikinci el grafik kartının yakında piyasaya sürülebileceğini ve bunun da diğer aksaklıklara neden olabileceğini belirtti.

Çin’de 2013’deri bu yandan en büyük düşüş

giderken Çin, yavaşlayan ekonomi nedeniyle zayıflayan tüketici talebi sorunlarıyla boğuşuyor. Pazar araştırma enstitüsü Canalys’in verilerine göre, ikinci çeyrekte ülkedeki kişisel bilgisayar sevkiyatları takvim bazda yüzde 16 gerileyerek 2013’cilt bu yana en fena düşüşü kaydetti.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/ethereum-merge-ekran-karti/