Azerbaycan’da “Dünya Çocuk Bayramı” olarak kutlanan günde gerçekleştirilen açılışta, Azeri çocuklar birbirinden renkli gösteriler gerçekleştirdi. 5 yaşındaki Nuray ise kemanıyla seslendirdiği şarkılarla açılışa damga vurdu.

EXPO 2016 Antalya’nın resmi katılımcısı Azerbaycan’ın Milli Gün kutlamaları konuk heyetin VIP binasında karşılanmasıyla başladı. EXPO 2016 Antalya Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, Milli Gün etkinliklerine katılmak üzere Antalya’ya gelen Azerbaycan Ülke Komiseri Anar Alakbarov, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov ve diğer davetlileri VIP binasında karşıladı. Milli Gün etkinliğine, Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu üyesi Ali Rifat Köksal, Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Esat Göyük de katıldı. Azerbaycan Ülke Komiseri Anar Alakbarov’un ziyaretçi defterini imzalamasının ardından karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi. 

Küçük Amfi tiyatroda gerçekleştirilen resmi tören bayrak merasimi ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Azerbaycan Ülke Komiseri Anar Alakbarov burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen EXPO 2016 Antalya’da yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. EXPO 2016 Antalya’da Azerbaycan’ın kadim tarihini, zengin medeniyetini, musikisini dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirten Alakbarov, “Ümit ederiz ki Antalya’da açtığımız milli pavilyonumuz çok sayıda kişinin dikkatini çekecek ve onların Azerbaycan’ı yakından tanımasına olanak sunacaktır” dedi. 

AZERBAYCAN-TÜRKİYE DOSTLUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov ise Azerbaycan’ın 4 bin 500’den fazla çiçek ve bitki türüne ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. Bagirov, “Hem mimari, hem iç tasarım hem de iç tefrişat açısından zevkle inşa edilen Azerbaycan Bahçesinde, ülkemizin flora ve diğer zenginliklerini dünyaya tanıtmak bizim için çok memnun edici bir durum” diye konuştu. 

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök de Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişe dayandığına vurgu yaptı. Kök, iki dost ve kardeş ülke arasında siyasi, askeri, sosyal ve ekonomik ilişkilerin her zaman en üst seviyede olduğunu belirtti. Haydar Aliyev’i “Biz iki devlet tek milletiz” sözünü hatırlatan Kök, “ Bu söz, iki ülke arasındaki ilişkilerin boyutunu her zaman en güzel şekilde ifade etmektedir” dedi. 

Konuşmaların ardından, iki ülke arasındaki dostluğa dikkat çekmek için Türk bahçesinin yanına inşa edilen Azerbaycan Pavilyonu’nun resmi açılışı gerçekleştirildi. Kurdele kesim töreninin ardından davetliler, Azeri sanatçılar tarafından Azerbaycan halılarından esinlenerek yapılan resim ve heykellerin yer aldığı sergiyi gezdi. 

AZERİ DANSLARI İLGİYLE İZLENDİ
Azerbaycan’da “Dünya Çocuk Bayramı” olarak kutlanan günde gerçekleştirilen Milli Gün kutlamaları kapsamında Aliyev Vakfı’nın himayesindeki Kimsesiz Çocuk Evi’nde kalan çocuklardan oluşan dans topluluğu gösteri yaptı. Azeri ezgileri eşliğinde gerçekleştirilen renkli dans gösterisi büyük beğeni topladı. Alkışlarıyla ezgilere tempo tutan davetliler, dansçıları ilgiyle izledi. 

5 YAŞINDAKİ NURAY HERKESİ BÜYÜLEDİ
Günün sürprizi ise 5 yaşındaki kemancı Nuray Rahman oldu. Babası kemancı, annesi şarkıcı olan ve 3 yaşında keman çalmaya başlayan minik Nuray, kemanıyla seslendirdiği şarkılarla ve sempatik hareketleriyle herkesi kendine hayran bıraktı. İzleyenlerin takdirini toplayan minik Nuray, başta çocuk adası olmak üzere EXPO 2016 Antalya’yı çok beğendiğini söyleyerek, tüm çocukları sergi alanına davet etti.