EXPO 2016 Antalya’da Kore’nin ardından ikinci milli gün kutlamasını Etiyopya yaptı. Etiyopya Kültür ve Turizm Bakanı Meaza Gebremedihin Gebreegzi, Etiyopya Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobeze Workneh, Etiyopya Antalya Fahri Konsolosu Bülent Çekiç ve davetliler, sergi alanındaki VIP binasında EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından karşılandı. Etiyopya Milli Gün kutlamalarına ilişkin tören öncesinde EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, Bakan Gebreegzi’ye plaket verdi.

ETİYOPYALI BAKAN DA DANS ETTİ
Heyet daha sonra milli gün kutlamalarının yapılacağı küçük amfi tiyatroya geçti. Davetlileri burada EXPO 2016 Antalya’nın maskotları Ece-Efe ellerinde Etiyopya bayraklarıyla karşıladı. Davetlilerin yerini almasının ardından Etiyopya ve Türkiye milli marşları çalındı. Konuşmaların ardından Etiyopya Milli Otantik Tiyatrosu’nun müzisyenleri ve dans gurubu sahne aldı. Etiyopya’nın yerel kıyafetleri eşliğinde yapılan dans gösterileri beğeni topladı. Gösteri sırasında Etiyopyalı gösteri grubunun Fatih Erkoç’un “Ellerim Bomboş” isimli şarkısını Türkçe seslendirmesi de büyük alkış aldı. Gösteri ekibi bir ara sahneden inerek seyircilerin yanına gitti. Bakan Gebreegzi, Büyükelçi Workneh, Fahri Konsolos Çekiç ve diğer davetliler ellerinde Etiyopya bayraklarıyla dans ederek renkli görüntüler oluşturdu. 

GELENEKSEL KAHVE SERAMONİSİ YAPILDI
Küçük amfideki Milli Gün kutlamaları, Etiyopya bahçesinin gezilmesiyle devam etti. Bakan Gebreegzi Etiyopya bahçesinde davetlilere geleneksel kahve seramonisi eşliğinde ikramda bulundu. Milli gün kutlamalarının çok güzel geçtiğini söyleyen Bakan Gebreegzi, kendi kültürlerini tanıtmak için öyle bir fırsat buldukları için mutlu olduklarını söyledi. Bakan Gebreegzi sözlerine şöyle devam etti;
“Festival alanı birçok mutlu ve memnun insanla doluydu. Çok güzel vakit geçirdik. Türkiye ve Etiyopya deneyimlerini paylaştı. Antik çağlardan bu yana çok güçlü ilişkilerimiz var. Çok başarılı bir program oldu. Bizim çok çeşitli bir kültürümüz var. Kültürümüzü bir taraftan bir tarafa aktardık. Türkiye de aynı zamanda çok farklı ve zengin bir kültüre sahip. Bunları birleştirirsek çok yararlı olur. Burada olmaktan çok memnunum.”

ETİYOPYALI DANSÇILAR BİR KEZ DAHA GELECEK
Etiyopya müziklerinin çok zengin olduğunu vurgulayan Bakan Gebreegzi, milli gün kutlamalarında bunların çok az bir kısmını sergileyebildiklerini, önümüzdeki günlerde daha kalabalık bir grupla bir kez daha gösteri yapacaklarını belirtti. 
Etiyopya Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobeze Workneh de Etiyopya’dan gelen müzisyenlerin sergilediği performansın kültürlerini tanıtma açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Türk insanına kültürümüzü tanıtma imkanı bulduk. Müzik orkestramız ve diğer sanatçılarımız burada sahne aldıkları için çok heyecanlandılar” dedi.

“MİLLİ GÜNLER EXPO’LAR İÇİN ÖNEMLİ”
EXPO alanında düzenlenen ikinci milli gün kutlamasının da büyük bir başarıyla tamamlandığını belirten EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, “Milli Günler EXPO’lar için çok önemli çünkü bu alanda bir EXPO Ailesi yaratmak istiyoruz. Hep birlikte milli günleri kutladığımız zaman bu aile ilişkilerini hissediyoruz ve ayrıca kültürlerarası bir değişim oluyor” dedi.

Milli gün kutlamalarını ziyaretçiler açısından da farklı kültürleri tanıma şansı buldukları için önemli olduğunu söyleyen Büyükelçi Kök, Etiyopya Kültür ve Turizm Bakanı Meaza Gebremedihin Gebreegzi’nin Türk işadamlarıyla turizm alanındaki yatırımları artırmak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Kök, “EXPO çerçevesinden bakacak olursak Etiyopya kültürün tanıtmak ve Türk insanına onları anlatmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Biz de botanik anlamında çok önemli bir ülkeyiz. Bu anlamda da ilişkilerimiz yeni bir kanal bulacak” diye konuştu.