2 yıldan bu yana uluslararası bir boyut kazanan Yoga Günü kutlamaları kapsamında, EXPO 2016 Antalya’da özel bir etkinlik düzenlendi. Yoga’nın anavatanı olan Hindistan’ın bahçesinde yoga eğitmeni Hareesh Kumar’ın önderliğinde yoga eğitimi yapıldı. Hindistan bahçesindeki etkinliğe Hindistan Ankara Büyükelçisi Shri Rahul Kulshreshth, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, EXPO 2016 Antalya’nın resmi katılımcısı ülkelerin bahçe direktörleri ve ziyaretçiler katıldı. 

Bahçeye serilen yoga matları üzerinde yapılan etkinliğe katılan her yaştan yoga meraklısı Yoga eğitmeni Hareesh Kumar’ın Hatha Yoga metodlarıyla yaptırdığı egzersizlere katıldı. Yoga müziği eşliğinde yapılan etkinlikte fiziksel duruşlar ve nefes talimlerine ağırlık verildi. Eğitmen Hareesh Kumar’ın talimatlarına uyan yoga severler yaklaşık 40 dakika süren eğitim boyunca çeşitli yoga hareketlerini öğrendi. 

Yoga Eğitmeni Hareesh Kumar, 4 tip yoga olduğunu ancak herkesin rahatlıkla yapabileceği yoga türünün Hatha Yoga olduğunu belirtti. Etkinliğe katıldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Kumar, yoga hakkında bilgi vererek şunları söyledi;

“Yoga diğer egzersizlere benzemez. Vücut ve zihnin birlikte uyumuyla yapılır. Herkes Hatha yoga yapabilir ama ilk bir kaç gün, vücudun esnekliği artana kadar yavaş yavaş hareket etmek gerekir. Vücut ağrınız varsa ya da hamileliğiniz ilerlediyse bazı hareketleri yapmanız sakıncalı olabilir. Ama bazı hastalıkların da farklı yoga metodları aracılığıyla geçtiğini görmek mümkün.”

Uluslararası bir etkinlik olan EXPO 2016 Antalya’da Uluslararası Yoga Günü’nü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Shri Rahul Kulshreshth ise yoganın geçmişi 5 yıl öncesine dayanan bir gelenek olduğunu belirtti. Büyükelçi Kulshreshth, yoganın dinle ilgili olmadığına da dikkat çekerek, “Yoga, vücudun denge ve uyum sağlamasını başaran fiziksel ve zihinsel bir disiplin. Yoga, aklın ve vücudun birlikteliği, uyumu demek. Zihinsel ve fiziksel bir barış ve bunun sonucunda da ruhun barışı demek” diye konuştu. 

Hindistan bahçesindeki yoga etkinliğinin sonunda katılımcılara Hint Mutfağına ait çeşitli lezzetler ikram edildi ve yoga ile ilgili kitaplar dağıtıldı.