İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, "2017 senesinde 1 milyon 57 bin 249 bireyin istihdamına aracılık eden İŞKUR, 2018 senesinde de 1 milyon 247 bin 188 bireyin istihdamına aracılık etmiştir." dedi.

İŞKUR Kastamonu Şehir Müdürlüğü Buluşma Salonunda tertip edilen Şehir İstihdam ve Mesleksel Eğitim Heyeti Toplantısı'nda konuşan Vali Yaşar Karadeniz, buluşmanın senede 4 kere tertip edildiğini belirtti.

Karadeniz, buluşmalarda şehrin istihdam lüzumu olan alanların tespit edildiğini, iş gücüyle, iş arayanları ortak bir paydada buluşturmak için toplandıklarını söyledi.

İstihdamın korunması ve işsizlikle çaba

Buluşmanın ardından söyleme yapan İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise istihdamın korunması, artırılması ve işsizlikle gayretin İŞKUR'un ana mesullük alanı olduğunu kaydoldu.

İstihdam ve işsizlikle çaba mevzusunun tam ülkelerin en ehemmiyetli sorunu olduğuna dikkati sürükleyen Uzunkaya, "Türkiye istihdamla alakalı son yarıyılda büyük mesafeler kat etmiştir. Bugün 15 Ocak. TÜİK Ekim ayı iş eforu piyasası sayılarını, işsizlik rakamlarına söyledi. Biz Türkiye olarak son yarıyılda işsizlikle gayrette büyük mesafeler kat ettik. İstihdam oranlarımızın her geçen gün çoğalıyor. Öbür taraftan da iş eforuna katılım oranlarımız çoğalmaktadır. Bugünkü sayılar da sarihçe iş eforu oranlarımızın çoğaldığını, yeni istihdamda 225 bin gibi sayıyı asıllaştırdığımızı gösteriyor." dedi.

"Eurostat sayıları söylendi"

Avrupa İstatistik Ofisi'nin Eurostat 3. çeyrek sayılarını söylediğini hatırlatan Uzunkaya, şöyle konuştu:

"Türkiye'de işsizlikle alakalı zaman zaman reeli yansıtmayan birtakım söylemelerde bulunan etraflar için de bu söylemelerin ve sayıların çok ehemmiyetli olduğunu ifade etmek isterim. 3. çeyrek Eurostat sayıları sarihçe göstermektedir ki Türkiye son yarıyılda istihdam sayılarını Avrupa'da en fazla artıran ülkedir. 3. çeyrek sayılarına baktığımızda Türkiye 490 bin artı istihdam reelleştirmiştir. Avrupa'nın en galibiyetli istihdam asıllaştıran ülkelerinden biri olarak Almanya'nın bu süreçte istihdamı 251 bindir. Yeniden bayan istihdamı son senelerde Türkiye'nin oldukça zafer gösterdiği unsurlardan biridir. Burada Türkiye 282 binlik bir bayan istihdamını asıllaştırırken İngiltere'nin 153 binlik bir istihdam asıllaştırdığı reeli ortada. Türkiye'de iş eforuna katılım bu süreçte 778 bin olurken Avrupa birliği ülkelerinde 609 bindir. Başka Bir Deyişle tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla iş eforuna katlımın olduğu bir etrafta bir istihdam sayılarından bahsediyoruz."

2002 senesinde 24 bin 482 şahsiyet istihdam olduğunu anımsatan Uzunkaya, İŞKUR'un, 2017 senesinde ulusal istihdam seferberliği ile 1 milyon 57 bin 249 şahsiyet bir istihdamın hakikatleşmesine aracılık ettiğini söyledi.

50 katlık bir çoğalış

Kendilerini yalnızca 2002 senesiyle kıyas etmediklerini kaydolan Uzunkaya, "2017 senesinde 1 milyon 57 bin 249 bireyin istihdamına aracılık eden İŞKUR 2018 senesinde de 1 milyon 247 bin 188 bireyin istihdamına aracılık etmiştir. Başka Bir Deyişle 2017'ye göre istihdam oranımızı yüzde 17'nin üzerinde artırdık, 2002 ile kıyas edersek de 50 katlık bir çoğalıştan bahsediyoruz.  Bu harikulade bir zaferdir. Biz 'işsiz kalmadı' demiyoruz. Ama bu sayıların reel olup olmadığı müzakere getirmeyecek kadar bir hadise olarak karşımızda. Böyle bir zaferimiz mevzubahisi." diye konuştu. 

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise istihdamla alakalı kamu sektörüne çok yoğun bir arz olduğunu söyledi.

Özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerin de personel noksanlığından yakındığını ifade eden Babaş, "Son zamanlarda cemiyet verimine programlara yoğun bir alaka var. Bunu da iyi anlatmak gerekli. Müesseselerimiz bu mevzuda sonradan ciddi mantıkta kasvetler sürüklüyor. Bu sistemden giren birey artık kendini kadrolu olarak düşünüyor. Özellikle belediyeler olarak, cemiyet verimine projede iş sahibi olanların çok ciddi bir biçimde pozitif yansımaları oldu. İş sahibi olmayanlarında dezavantajlarını gördük." dedi.

Cömert hava yolu firmayı!

Verdiği poz olay oldu

Böylesi ilk kere oldu