İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları tarafından düzenlenen sergi hakkında konuşan müdür Koca, teması "Bahar" olarak belirlenen serginin, İstanbul genelinde 412 branşta eğitim gören 236 bin kursiyerin ürettiği eserlerden oluştuğunu anlattı.

Sergiyi "dünyanın en büyük el sanatları sergisi" olarak nitelendiren Koca, ziyaretçilerin, en az 2-3 saat kendilerini zihnen ayrı bir dünyada hissettiğini kaydetti.
Koca, "Bazen bir eserin karşısında yarım saat duran ziyaretçilerimiz var. Ne bulduklarını sorduğumuzda 'Ben çocukluğuma gittim", 'Beni ben yapan değerleri gördüm', 'Bu çalışma beni köklerime götürdü' diyorlar. Çünkü, sergi aynı zamanda yitirilmiş bir medeniyeti de gözler önüne seriyor" dedi.
Sergide unutulmaya yüz tutmuş birçok sanatın yeniden gündeme getirildiğine dikkati çeken Koca, 1996'da kurulan ve Türkiye için artık önemli bir birikim olan İSMEK'in sadece İstanbul'u temsil etmediğini aktardı. Koca, İSMEK'in, kültürel birikimleri ortaya çıkarması açısından Türkiye'de hem ilk hem de öncü bir kurum olduğunu söyledi.
"Dünyaya örnek oluyoruz"
Koca, dünyada birçok kurumun, özellikle İslam ülkelerinin İSMEK'in çalışmalarını örnek aldığını aktararak, şöyle devam etti:
"İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile yaptığımız iş birliği neticesinde, İslam ülkelerine model olarak İSMEK'i götürüyoruz. Yakın tarihte onlar vasıtasıyla Medine'de el sanatları kursu açıldı. İslam ülkelerinde birçok yerde, mesleki eğitim veren kurumlardaki öğreticilere eğitimler veriyoruz. Yurt dışından sürekli çalışmalarımızı model almak isteyen heyetler geliyor, mesela geçen hafta İngiltere'den bir heyet geldi."
İSMEK'te verilen eğitimlerin titizlikle planlandığını dile getiren Koca, kurs bölgelerindeki kursiyer taleplerinin de öncelendiğini, ilgililere ulaşmak için sürekli alan çalışmaları yaptıklarını vurguladı.