İstanbul'da 65 diplomat ve konsolosla bir araya gelen Kadir Topbaş, üçüncü köprünün tanıtımını yaptı. Aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Afganistan, Bulgaristan, Rusya, Lübnan, İtalya, İspanya ülkelerinin aralarında bulunduğu 65 ülkenin büyükelçi ve konsoloslarıyla, inşaatı bitmek üzere olan Yavuz Sultan Selim isimli 3. Boğaz Köprüsü’nde gezintiye çıktı.

3.Boğaz Köprüsü'nün Sarıyer Garipçe ayağında, konsoloslarla kahvaltılı bir toplantıda bir araya gelen Başkan Kadir Topbaş, köprü ve İstanbul'un projeleriyle ilgili bilgi verdi. Tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirten Kadir Topbaş, diplomatların İstanbul’daki gelişmeleri yakından görmesi için bir dahaki buluşmayı da 3. havaalanı şantiyesinde yapmayı düşündüklerini söyledi.
İmparatorluklara başkentlik yapmış İstanbul’un medeniyetlerin beşiği ve dünyanın odak şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, İstanbul’un 15-16 milyon nüfusuyla dünyanın nüfus itibariyle 124 ülkesinden, ekonomik olarak da dünyanın 117 ülkesinden de büyük olduğunu hatırlattı.
Topbaş, İstanbul’da devasa projelerin hayata geçirildiğini ve bunlardan birinin de inşaatı bitmek üzere olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü olduğunu belirterek, 2018 yılında bir bölümü açılacak olan 3. Havaalanının inşaatının da devam ettiğini söyledi. Havalimanının tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük havalimanı olacağını aktaran Topbaş, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili ise şu bilgileri verdi;
“Kanal İstanbul’da ekolojiyi korumak için çok hassasız”
“Kanal İstanbul Projesi’nin halen ihalesinin yapılmamasının nedeni, güzergahlar üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da proje üzerinde hassasiyetle duruyor. Çevre etkileri dikkate alınarak, üniversitelerden görüş alınmaktadır. Ekoloji alt yapı zemin altı suları doğal kaynakların durumları, hepsi gözden geçiriliyor. Yani, bölgede ekolojik bir dengesizlik ortaya çıkartılmaması için çalışılıyor. Üzerinde ciddi anlamda ekolojik köprüler de yapılmak suretiyle canlı hayata destek verirken, diğer taraftan da kanalın altından, her iki taraftaki zemin suyunun diğer taraflara geçebileceği bir sistemler de geliştirilebilir. Karadeniz'in Marmara'ya, Ege Denizi'nin, Marmara ve Karadeniz'e etkileri de gözden geçiriliyor. Yoğun çalışmalar var, bu nedenle gecikme oldu. Bugüne kadar somut adımlar atılmadı ama bilimsel ve teknik çalışmalar sürüyor. Bir Kanal açmak için yapılmayacak, aynı zamanda çevre etkisi çok önemli. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde, çevre değerlere dikkat edildi. Bazı alanlarda bazı ağaçlar kesildi ama onun belki 10 katı ağaç dikildi. Çevresi düzenli hale getirildi.”