Kuveyt Türk’ün ana ortağı Kuwait Finance House ile birlikte sponsor olduğu 11. Türk-Arap Ekonomik Forumu, bugün (28 Nisan) İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak ve bölgede yeni iş alanları yaratmak amacıyla iki bölgenin hükümet temsilcileri ve iş adamlarını buluşturan Türk-Arap Ekonomi Forumu, Arap dünyası içinde önemli bir model olan katılım bankacılığının 10 yıllık değerlendirmesine ve gelecek hedeflerine ilişkin tartışmalara da ev sahipliği yaptı.

Forumun "Bankacılık ve Sermaye Piyasaları Bağlantılarının Güçlendirilmesi” başlıklı ilk oturumunda konuşma yapan Kuwait Finance House (KFH) Ceo’su ve Kuveyt Türk Yönetim Kurulu üyesi Mazin Saad Al-Nahedh “Geçtiğimiz yıllarda Türk-Arap dostluğu hem karşılıklı gidiş gelişlerin artması hem de ekonomi ve finans alanında yaşanan gelişmelerle daha yoğun bir döneme girdi. Sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinde Ortadoğu’nun en büyük ülkesi olan ve hızlı büyüme gerçekleştiren Türkiye’deki yatırım olanakları ve özellikle Körfez ülkelerinin sermaye fazlası ve hizmet ihtiyaçlarının örtüşmesi, güçlü bir sinerji oluşturdu. Devletlerin de bu karşılıklı etkileşimin sağlıklı bir mecrada akmasını sağlayacak gerekli hukuki ve bürokratik altyapıları hazırlama gayretleri, işbirliğinin kısa zaman içerisinde ciddi meyveler vermesine imkan tanıdı” dedi.

Türk bankacılık sektörünün 2007-2008 küresel krizinden başarı ile çıkarak temellerinin sağlam olduğunu gösterdiğini vurgulayan Nahedh “Katılım bankaları bu güçlü taban üzerinde, kendileri için milat kabul edilen 2006 yılından bu yana geçen 10 yıllık süreçte yüzde 30’un üzerinde büyüyerek bankacılık sektörü ortalamasının çok üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. 2015-2016 döneminde açılan devlet katılım bankaları ile sektör daha da dinamik bir hale geldi ve 2015 sonunda tüm sektör içerisinde elde ettiği %5,1’lik payı 2025 itibariyle ile %15’e çıkarma hedefini benimsendi. Dünyada katılım bankacılığı sektöründeki en büyük 9 ülkeden 5 tanesini Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkeleri oluşturuyor. Yine bu 9 ülke arasında yer alan Türkiye’nin dinamik ekonomisi ve hızlı büyüyen katılım bankacılığı sektörünün yeni yatırımlarla daha da güçlenerek devam edeceğini düşünüyoruz. KFH grup olarak, Türkiye’deki çeyrek asrı aşan varlığımız, sektör lideri Kuveyt Türk, Türkiye’de katılım bankacılığı sektörüne olan güvenimizin bir sonucu. KFH ve Kuveyt Türk olarak Türk – Arap ekonomik ilişkilerinde gerekli finansal altyapının sağlanmasında üzerimize düşen rolü dün olduğu gibi yarın da sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Kuveyt Türk’ün Türkiye’nin A1 sertifikası almış ilk Arge Merkezi’ne sahip olduğuna dikkat çeken Nahedh “2015 sonunda faaliyete geçen KT Portföy ile katılım finans ilkeleriyle kurulan fonları özel bir yapı içinde yönetmeye başladık. Bu sayede Türk sermaye piyasasına yurt dışından yatırımcıların gelmesini sağladık. Körfez Bölgesi ve Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden, özellikle katılım finans piyasasında işlem yapan yatırımcıların Türkiye’deki yatırım araçlarına erişimini kolaylaştırdık. Özellikle de gayrimenkul yatırım fonları ile Türkiye’deki girişimcilere yatırımlarında yardımcı oluyoruz” dedi.

Nahedh ayrıca Kuveyt Türk hizmete başladığında 50 milyon Dolar olan toplam varlıklarını 14,5 milyar Dolara ulaştığının dile getirdi. Kuveyt Türk’ün sosyal sorumluluk çalışmalarında sürdürülebilirliğin öneminden bahseden Nahedh eğitim ve kültür-sanat alanlarına katkıda bulunduklarının altını çizdi.

Kuveyt Türk hakkında:
Kuveyt Türk, kurulduğu 1989 yılından bu yana faizsiz bankacılık sisteminde özenliliği, yatırım alanlarında araştırmacılığı, tasarruf sahiplerine ve iş adamlarına çağdaş, istikrarlı, güvenilir, kaliteli ve süratli hizmet sunmayı, personelinin verimliliğini artırmak için sürekli eğitime tabi tutmayı kendisine ilke edinmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında şubeleri ve muhabir bankaları vasıtasıyla, her türlü çağdaş teknolojik imkânları kullanarak, süratli ve kaliteli hizmeti tasarruf sahiplerinin ve yatırımcılarının ayağına götürmektedir.

Kuveyt Türk 2007 – 2013 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 37’lik büyüme oranı ile aynı dönemde yüzde 20 büyüyen Türk Bankacılık sektörü ve yüzde 28 büyüyen katılım bankacılığı sektörü içerisinde en hızlı büyüyen bankalardan biri olma unvanına sahiptir. Kuveyt Türk, bugün itibariyle Türkiye genelinde 365 şube ile faaliyet gösterirken yurtdışında da Bahreyn şube ve Dubai’deki iştirak ile Almanya’daki iştiraki KT Bank AG ile çalışmalarını sürdürmektedir.