Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamalara göre, 2011'de ilk  kez Muğla ve Antalya'da başlatılan Mavi Kart sistemi, İstanbul'un da devreye  girmesiyle beraber tüm kıyı illerinde uygulanır hale gelmesi planlanıyor.

Türkiye'deki tüm yat limanlarının "Mavi Kart" sistemine geçiş, Çevre  ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla 7 Mayıs Cumartesi günü  İstanbul Ataköy Marina'da düzenlenecek toplantı ile yapılacak.

MAVİ KART SİSTEMİ NEDİR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2011'de yayımlanan genelgeyle uygulamaya konan Mavi Kart sistemi ile birlikte turizm ve rekreasyon amaçlı olarak koy ve  körfezlerde dolaşan küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal  deşarjların engellenmesine olanak sağlanıyor.

Uygulamayla yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi  küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online  bir sistem oluşturuldu ve bu sistem ile denetlenecek. Tekneler atık alım noktalarında "Mavi Kart" isimli  dijital kart aracılığıyla atıklarını veriyor.  Verilen atıklar ise Bakanlıkça  oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınıyor. Gemilerin ne kadar atık verdikleri, zamanı, sefer bilgileri gibi veriler bu yazılım yoluyla  takip edilerek, kontrol altında tutuluyor.