Rize İkizdere'de Ovit Dağı geçidinde yapımı devam eden ve 14.3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4’üncü en uzun çift tüplü tüneli olacak olan Ovit Tüneli'nin yapımında sona yaklaşıldı. Tünel'in Yüzde 85’i tamamlandı ve Ağustos ayında, tünelin ucunun gün ışığını görmesi hedefleniyor.

Ovit Tünel'i, Başbakanlık Osmanlı Arşivinden alınan belgelere göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer almıştı. Proje başlangıcı için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirilmişti. Kazma ve kürekler ile yol yapımının başlamış olduğu bölgede Rizeliler çalıştırılmak için bölgeye gönderilmişti. Yıllarca yapımı gündeme hiç düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gündeme gelmişti ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temelleri atılmıştı.

TÜNEL'DE SON 2 KİLOMETRE

Ovit tünel inşaatında Rize’nin İkizdere İlçesi ile Erzurum’un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi şuan devam edioyoor. Tünel'in %85’i tamamlandı ve kalan 2 km'lik bölümde ise delme işlemleri devam ediyor. Ovit tünelinde Ağustos ayı ortalarında güneş ışığın görünmesi tahmin ediliyor.