Başta merkez bankası olmak üzere çoğu kurumun ve politikacının uzun dönem aleyhinde çıktığı kripto paralar konusunda Rusya’da çok manâlı bir karar daha alındı. Kripto paraların ve dijital varlıklardan KDV alınmamasını karşılayan yasa tasarısı, ülkenin alt meclisi olan Duma’da onaylandı.

Tasarı ayrıca, dijital varlıkların satışından elde edilen gelir üzerinden de değişik aidat oranları belirliyor. İşlemlerden alınan ücret oranı %20 olarak belirlendi. Bu oran, standart öteki varlıklar için de aynı… Öte Yandan, Rus şirketleri %13, tanıdık olmayan şirketler ise %15 vergiye tâbi olacaklar.

Tasarının resmen kanunlaşması için üst mecliste kabul edilmesi ve peşinde başkan Putin tarafından onaylanması gerekiyor. Putin bir süredir kripto paralarla ilgili olumlu talimatlar yaparken, birçok devlet yetkilisi de, bilhassa Bitcoin’in ülkeler arası ticarette kullanılabileceğini belirtiyorlardı.

Ukrayna savaşından sonra 180 drece dönüş

Uzun zaman kripto paralara karşılı devlet politikası anlamında da şüpheci bir politika güden Rusya, Ukrayna savaşının başlamasıyla ve Batı dünyasının yaptırımlarıyla ilk olarak Bitcoin elde etmek üzere kripto paralara aleyhinde gösterme açısını değiştirmişti. Özellikle merkez bankası başkan ve yetkililer, kripto paraların Rus mali sistemini bozacağı iddiasında bulunuyorlardı.

Blok zinciri platformuna ilk önce lisans

Yine Şubat ayında ülkenin mali regülasyon kurumu blok zinciri platformu Atomyze Russia’ya lisans vermişti. Bu lisans, dijital varlık değişimi açısından ülkede alınan ilk onaydı.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/rus-alt-meclisi-duma-kripto-para-yasa-tasarisini-onayladi-kdv-olmayacak/