Türkiye genelinde sanayi üretimi geçtiğimiz Mart'ta aylık bazda azalırken, yıllık bazda hafif bir yükseliş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart'ta bir önceki aya göre %0,5 azaldı. Buna rağmen, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 arttı.

Yılın ilk üç ayında, bir önceki çeyreğe göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi %1,5 ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de %4,7 arttı.

TÜİK verilerine göre, aylık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi %3,2, imalat sanayi sektörü üretimi %0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi de  %0,2 azaldı.

EN FAZLA DÜŞÜŞ ECZACILIK SEKTÖRÜNDE
Aylık bazda en fazla düşüş %13.5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretiminde gerçekleşti. Bu düşüşü, %4.1 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı ve %2.1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri üretimi izledi.

EN YÜKSEK ARTIŞ ELEKTRONİKTE
Aylık bazda en yüksek artış da %21.7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde gerçekleşti. Bu artışı, %7.4 ile tütün ürünleri üretimi ve %6.7 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı üretimi takip etti.

Yıllık bazda ise, madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi %3.8 azalırken, imalat sanayi sektörü üretimi %3.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi %2.6 arttı.