Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, global sosyal sorumluluk vizyonu çerçevesinde, Ashoka Vakfı ile birlikte yürüttüğü Genç Sosyal Girişimciler için Destek Programı “Hızlan FarkYarat”ın 2016 kazananlarını İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen SAP Inovasyon Forum’un açılışında açıkladı.

Bu yıl, “Projeni Kap Gel” mottosuyla yürütülen “Hızlan FarkYarat” programı ile Türkiye’deki dezavantajlı gençlerin daha iyi eğitim alarak, kariyer gelişimleri için gerekli donanıma sahip olmaları, toplumla etkin bir bütünleşme sağlayabilmeleri ve vizyonlarını genişletmeleri amaçlanıyor. Projeleriyle programa dahil olan 5 genç sosyal girişimciye, Ashoka Vakfı ve SAP Türkiye ekibi tarafından aylık eğitim bursu, mentorluk desteği sağlanacak ayrıca projeler sağlanan faydayı ölçen ve geliştiren bir raporlama sistemi ile takip edilecek.Bu sayede, genç sosyal girişimciler, alanında uzmanlaşmış isimlerle birebir toplantılar yaparak, projelerini geliştirme ve daha geniş kitlelere ulaştırma fırsatı bulacak.

Geçen yıla oranla bu yıl başvuruların iki kat arttığı programda projeler, yaratılan sosyal etki, yaratıcılık, inovatif yaklaşım, teknoloji kullanımı gibi çok çeşitli kriterlere göre Ashoka ve SAP Türkiye yöneticileri tarafından detaylı bir değerlendirmeden geçerek belirlendi. 50’yi aşkın başvurudan seçilen bu yılın proje ve proje sahipleri ise şöyle: E-Bursum ile Mesut Keskin, Kiron Mülteciler İçin Yükseköğretim projesiyle Phil Weidmann, Social Maker Lab projesiyle Özge Özmen, Dem Dernek girişimiyle Damla İşeri ve Otsimo projesiyle Zafer Elcik. 

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin konuyla ilgili, Teknolojiye ve işimize karşı taşıdığımız sorumluluğun aynısını topluma karşı da taşıyoruz. SAP Türkiye olarak, ‘insana dokunmak’ ilkesiyle çevre, eğitim, sosyal girişimcilik gibi geniş bir yelpazede projeler geliştirip bunları hayata geçiriyoruz. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini büyütmek hedefiyle, Ashoka Türkiye ile birlikte geçen yıl genç sosyal girişimciler için ‘Hızlan FarkYarat’ programını başlattık. Bu yıl da, program kapsamında Türkiye’deki dezavantajlı gençlerin daha iyi eğitim almaları, kariyer gelişimleri için gerekli donanıma sahip olmaları, toplumla etkin bir bütünleşme sağlayabilmeleri ve bakış açılarını genişletmeleri amacıyla çalışan ve fark yaratan genç sosyal girişimcileri desteklemeye devam edeceğiz. SAP olarak, yaşadığımız dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi hedefliyor; yeni nesle daha iyi bir gelecek sunmayı önceliğimiz olarak görüyoruz” diye konuştu. 

SAP Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Ekin Erim proje ile ilgili, Bilişim sektörü, hız kesmeden gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Biz de yenilikçi ürün ve servislerimize ek olarak kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz ile hayata değer katmaya ve her alanda dijital dönüşüme öncülük etmeye devam ediyoruz. SAP, dünyada 860’tan fazla sivil toplum kuruluşu ile işbirliği yaparak düzenlediği kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla, milyonlarca kişinin yaşamına dokunuyor. Bu sene de, geçen sene olduğu gibi ‘Hızlan FarkYarat’ programı kapsamında gençlerin eğitimine ve topluma fayda sağlayan, girişimlerinde teknolojiyi etkin olarak kullanan beş projeyi belirledik ve destek programımıza dâhil ettik. İlham veren fikirleri ve inovatif girişimleri ile toplumda ciddi bir dönüşümü tetikleyen ve fark yaratan genç arkadaşlarımızı tebrik ediyor ve projelerini heyecanla takip ediyoruz.” dedi. 

Ashoka Türkiye Ülke Temsilcisi Zeynep Meydanoğlu, SAP Türkiye’nin desteğiyle yürüttükleri program hakkında şunları söyledi: “SAP ile Hızlan FarkYarat programını sürdürmek bizim için büyük bir mutluluk. Genç sosyal girişimcilere bir yıl boyunca finansal ve stratejik destek vererek onların etkilerini artırmalarını sağlayacağız. Hâlihazırda on binden fazla çocuğun ve gencin hayatını iyileştiren 5 gencin gelecek planlarını geliştirmek ve ulaştıkları kişi sayısını artırma, bu yıl ki temel hedefimiz olacak.”
“Hızlan FarkYarat” programı kapsamında, geçtiğimiz yıl seçilen 5 projenin sosyal girişimcileri, Türkiye genelinde 50.000’in üzerinde çocuk ve gençle çalışarak, onların sosyal alanda güçlenmesinde rol oynadı. 

*Hızlan FarkYarat Programı’nın 2016 yılı kazanan projeleri hakkında; 
Mesut Keskin (23) İstanbul | E-Bursum, Kurucu
E-Bursum, Türkiye’deki öğrencileri, burs veren kurum ve kişilerle bir araya getiren bir online platform. Eğitimde fırsat eşitsizliğini en aza indirmeyi amaç edinen platform üzerinden; burs başvurusu, belgelerin yüklenmesi, mentorluk gibi birçok hizmet veriliyor. E-Bursum bugüne kadar 1800 öğrencinin burs bulmasını sağladı, 5000 öğrenciye burs arayışında doğrudan, 50.000 kişiye ise bilgilendirme yoluyla dolaylı olarak destek oldu.

Phil Weidmann (30) İstanbul | Kiron Open Higher Education, Türkiye Yöneticisi
Kiron Üniversitesi, yüksek öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalan mülteci gençler için ücretsiz online üniversite dersleri sağlayarak, eğitimlerini tamamlamaları ve iş hayatına katılmalarına yardımcı oluyor. Almanya’da 1800 mülteci gençle gerçekleştirdikleri başarılı pilot uygulamanın ardından, 300.000 genç mültecinin bulunduğu Türkiye’de çalışmaya başlıyor. Türkiye’de 30 gençle başlattıkları Kiron modelini Türkiye’ye uyarlamak ve yaygınlaştırmak için desteğe ihtiyaç duyuyorlar. 

Özge Özmen (25) İstanbul ve Soma/Manisa | Social Maker Lab, Kurucu
Özge’nin İstanbul ve Manisa’da yürüttüğü Social Maker Lab projesi, geçen yıldan bu yana Soma’nın Yırca Köyü’nde bulunan Yırca Hanımeli sabun evi ile beraber çalışmalar yürütüyor. 3 boyutlu yazıcıların kullanılmasına öncülük ederek hem işleri hızlandıran, hem de sabun evinin kar oranını artıran Social Maker Lab projesi kapsamında ayrıca, burada yaşayan öğrencilere yeni teknolojileri öğrenebilmeleri, deneyimlemeleri için de atölyeler düzenlenecek.

Damla İşeri (27) İstanbul | Anlat & Dem Dernek, Kurucu
Dem Dernek, Aşkını Başka Dilde Anlat projesi ile sağır ve duyan toplum arasındaki diyalog sorununu, algı değişikliği yaratarak çözmeyi hedefliyor. Proje, özellikle özel günlerde alternatif hediye arayanları hedefleyen, farklı mekan ve konseptlere göre dönüştürülebilen ve “duyan” katılımcılara, kendilerini işaret diliyle ifade ettikleri video hediyeler hazırlama imkanı sunan bir sosyal girişim. Bugüne kadar yaklaşık 400 kişi bu video hediyelerden faydalandı ve sosyal medyada yaygınlaştırarak çevrelerinde farkındalık yarattı. Damla, ileride benzer yaratıcı projelerle sağır ve duyan topluluklara yönelik çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

Zafer Elcik (22) Ankara | Otsimo, Kurucu Ortak
Otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitici oyunlar ve bu çocukların ailelerine büyük veri analizine dayalı kontrol imkânı sunan mobil bir platform olan Otsimo ise otizmli çocukların eğitimindeki en büyük problemlerden biri olan konsantrasyon eksikliğini oyunlaştırma teknikleriyle çözmeyi hedefliyor. Yaratılan uygulama sayesinde otizmli çocukların aylık 1500 TL’yi bulan masrafını 15 TL’ye kadar indirgemeyi başaran Zafer, bu yaz Amerika’da ODTÜ’nün Teknokent T-jump ofisinde çalışmalarına devam ederek, teknolojik altyapısını güçlendirecek.

SAP hakkında:
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri olan SAP, dünya çapında 78.000’den fazla çalışanı, önde gelen ürün ve servisleri ile müşterilerinin iş alanlarındaki inovasyonu artırmasına yardımcı oluyor. SAP çözümleri, üretim, gıda, tekstil, otomotiv, sağlık, perakende, finans ve kamu sektörünün de aralarında yer aldığı 25’ten fazla sektörde faaliyet gösteren farklı ölçeklerdeki 300.000’den fazla SAP müşterisinin (Sybase satın alması dâhil) iş süreçlerine destek veriyor. Almanya merkezli faaliyet gösteren SAP, New York ve Frankfurt’un da aralarında yer aldığı birçok borsada “SAP” sembolü ile işlem görüyor.

SAP’nin iş yazılımları alanındaki liderliğini Türkiye’de de devam ettiren SAP Türkiye, şirketin 65. ülke ofisi olarak 2001 yılında kuruldu. SAP’nin dünya genelindeki yaygın kullanımına paralel olarak Türkiye’de yıllık ciroya göre en büyük 10 şirketin 8’i iş süreçlerini, SAP çözümleri ile kontrol ediyor. Türkiye’de neredeyse her evde SAP sistemi üzerinde üretilen on ürün bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’deki gelirlerini ve çalışan sayısını istikrarlı olarak artıran SAP Türkiye, ekosistemindeki onlarca iş ortağıyla birlikte 1500’ün üzerinde nitelikli iş gücüne de istihdam imkânı sağlamış bulunuyor.

Ashoka Hakkında:
Dünyanın ve Türkiye’nin ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka, 35 yıldır günümüzün acil toplumsal sorunlarına etkili ve yaratıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri buluyor, onları maddi ve manevi olarak destekleyerek potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve çözümlerini yaygınlaştırmalarını sağlıyor. Bugün insan hakları, kalkınma, çevre, sağlık, eğitim, gençlik ve vatandaş katılımı gibi alanlarda 80’in üzerindeki ülkeden, 38’i Türkiye’den olmak üzere 3000’in üzerinde Ashoka Fellow bulunuyor. 

Türkiye’de 2000 yılından beri Avrupa ofisi ve bireysel temsilcileri aracılığıyla faaliyet gösteren Ashoka, Nisan 2014’te kurulan Ashoka Vakfı ile Türkiye’deki faaliyetlerini canlandırıyor ve yerelleşiyor. Sivil toplum, özel sektör ve akademiden güçlü bir yönetim kadrosu ile yola çıkan vakfın yönetim kurulu, İbrahim Betil (Toplum Gönüllüleri Vakfı), Şengül Akçar (KEDV), Didem Altop (Endeavor Türkiye), Mehmet Köksal (Köksal Avukatlık Ortaklığı), Ali Nasuh Mahruki (AKUT) ve Ayşe Güçlü Onur (Egon Zehnder) gibi alanlarının önde gelen isimlerinden oluşuyor.