SEC’nin pervasız menkul kıymet satışı iddasıyla Ripple’a açtığı ve 2 senedir süren davada kayda değer bir gelişme yaşandı ve dava ahakimlerinden Analisa Torres bir kripto para lobi grubu olan CDG’nin davaya us açıklama edecek seviyede müdahil olmasına kadar verdi. Hukuk terminolojisinde “amicus curiae” olarak tanıdık ve Türkçe tercümesi “duruşma dostu” olan bu adım ile CDG, duruşma başkanlığına XRP ve onun satışları konusunda fikrini demeç edebilecek.

Amicus curiae seviyesinde mahkemeye müdahil olma talepleri bireyler ve organizasyonlar tarafından mahkemeye suuluyor. Davanın gidişatı konusunda nesnel olan ve ne şikayetçi ne de sanık tarafla bir bağı bulunmayan birey ve kurumlar, belirlenmiş çerçevelerde dava konusu hakkında fikirlerini sunuyorlar.

“Hiçbir federal kanun veya regülasyon hukuki şekilde ele almıyor”

CDG’nin Ripple-SEC davasındaki görüşü ise %100 şekilde olmasa da Ripple tarafına daha yakın gibi gözüküyor. Organizasyon geçen hafta yaptığı açıklamada Ripple’ın XRP satışlarının bir menkul değer satışı olup olmadığı konusunda bütün bir görüşe sahip olmadığını ama bir blok zinciri üzerinde operasyon gören dijital varlıkların satışları konusunda hiçbir federal kanunun ya da regülasyon kuralının hukuki bir açıklama yapmadığını belirtmişti. Bu da sahiden kurumun Ripple tarafına, SEC’ye oranla fazla daha yakın olduğunu gösteriyor.

Hatırlanacağı üzere 2020 yılının Aralık ayının son günlerinde SEC, Ripple’a 1.3 milyar dolarlık aldırışsız menkul satmak davası açmıştı. Bu davanın arkasından birçok borsa XRP’yi delist etmişti. Uzmanların çoğu bu davayı SEC’nin kazanmasına kesin gözüyle bakarken, Ripple birçok anlamda iyi bir savunma stratejisi uygulamış ve davada birçok yönden SEC’ye göre avantajlar elde etmişti.

Salı günü ise Ripple şirketi, diğer bir “amicus curiae” talebi olması durumunda daha pozitif zaman ve dosyaya ihtiyacı olabileceğini belirten SEC’nin daha pozitif vakit elde etme talebine karşısında çıkmıştı. Ripple şirketi SEC’nin bu talebini, “davayı uzatmanın bir diğer yolu” olarak değerlendirmişti.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/sec-ripple-davasi-hakiminden-kripto-para-lobi-grubuna-onay/