Alman enerji şirketi EWE Holding'in Türkiye Genel Müdürü Frank Quante, elektrikte serbest tüketici uygulamasına ilişkin, "Abonelerin elektriğini satın alacağı tedarikçisini seçebilmesi ve en ucuz olana yönelmeleri tüketici için büyük avantaj sağlayacak. Üreticiler ise rekabete dayalı bu sistemde elektriği daha ucuza satacak." dedi.

Serbest tüketici uygulamasını AA muhabirine değerlendiren Quante, Türkiye'de şebeke işletimi ve perakende sektörünün uyumlu çalışması sonucu her abonenin ucuz elektriğe ulaşabileceğini ifade etti.

Elektrikte yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limitinin sıfırlanmasıyla oluşacak sisteme hazırlandıklarını anlatan Quante, rekabete dayalı serbest piyasanın da tüketiciye ekonomik açıdan avantaj sağlayacağını söyledi.

Türkiye'de hizmet sektörünün diğer ülkelere nazaran daha önde olduğunu dile getiren Quante, "Serbest tüketici uygulaması tedarikçi şirketler için kaliteyi artırmak anlamına geliyor. Hizmet kaliteniz yüksekse, ürün aynı olsa bile tüketiciyi anlayan, tüketicinin isteklerine anında cevap verebilen bir tedarikçi olma şansınız var. Abonelerin elektriği satın alacağı tedarikçisini seçebilmesi ve en ucuz olana yönelmeleri tüketici için büyük avantaj sağlayacak. Üreticiler ise rekabete dayalı bu sistemde elektriği daha ucuza satacak."diye konuştu.

Quante, elektrik sektöründe dağıtım ve perakende faaliyetlerinin ayrıştırılmasıyla piyasadaki rekabetin arttığını ve sektörde meydana gelen serbestleşmenin Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

"TÜKETİCİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT"

RWE İcra Kurulu Başkanı Markus Enke de elektrikte serbest tüketici uygulamasının ucuz elektriğe ulaşma yolunda çok önemli bir adım olduğunu belirtti.
Türkiye'deki elektrik piyasasında önemli değişimler yaşandığını ve serbestleşmeye yönelik atılan tüm adımların en çok tüketiciyi etkilediğini dile getiren Enke, "Tüketicinin seçme şansının olması serbestleşmenin amacıdır aynı zamanda tüketici için büyük fırsattır. Herkesin ileride serbest tüketici gibi ucuz elektriğe ulaşması, piyasanın serbestleşmesi ve rekabetin sağlaması açısından önemli bir adım." dedi.

Özellikle bu yıl başından itibaren sektördeki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ifade eden Enke, "Özellikle yabancı şirketlerin Türkiye'de iş yapmaya devam etmesi için elektrik piyasasındaki değişikliklere yönelik yaklaşım ve stratejilerini değiştirmeye çalıştıklarını gözlemliyorum." diye konuştu.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye'de elektrikte serbest tüketici olabilme limitini yıllık 4 bin kilovatsaatten 3 bin 600 kilovatsaate düşürmüştü.