Tarım sektörü üretimi ve kaliteyi artırmak için yeni stratejiler ve projeler arayışına girdi.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, hükümetin geçtiğimiz 10 yıllık tarım politikasında bazı değişiklikler yapılarak tarımın geleceğine yön verecek projeler ve stratejiler ele alınmaya başlanacak. Bu projeler arasında
  • genç çiftçilerin tarıma kazandırılması,
  • havza modelinin raftan indirilerek tartışılması ve uygulamaya konulması,
  • seraların modernizasyonu,
  • zeytin alanlarının rehabilitasyonu gibi ürün kalitesini ve verimliliği artıracak çalışmalar var.
Bu dönemde ayrıca tarım destekleri, piyasalara müdahale, hayvancılık ve dış ticaret politikasında da yeni stratejiler gündeme alındı ve uygulandı. Bu yeni strateji ve projeler tarımsal destekler, hibe ve kredilerle destekleniyor.

HAVZA MODELİ 2017'DE
Yeni dönemde uygulanacak diğer önemli projeyse Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’nin 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olması.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan ve 2009 yılında açıklanan ancak bir anlamda rafa kaldırılan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'nin uygulamaya konulması bekleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in verdiği bilgilere göre, havza modeli 1 Ocak 2017 itibariyle yürürlüğe konulacak. Bunun için gerekli çalışmalar yapılıyor. Bakan Çelik’in açıklamasına göre bu yaz boyunca havza modeli ve buna bağlı destekleme modeli tartışılacak. Eylül’de üretici tohumunu tarlaya atmadan destekleme konusunda bilgi verilecek. Nerelerde hangi ürünler ve hangi oranda destekleneceği açıklanacak. Çiftçi buna göre üretim kararı verecek. Çelik’in değerlendirmesi şöyle: “ Bundan sonra ‘Bu yıl bunu ektim, dolayısıyla iyi para yaptı, gelecek yıl da hep beraber bunu ekelim, hep beraber zarar edelim’ anlayışından tarım kesiminin çıkması gerekiyor. Daha bilinçli bir üretim, ihtiyaçlarımız ve taleplere cevap verecek bir üretim anlayışına ve üretim desenine geçmek için bu üç aylık bir dönemi çok verimli bir şekilde geçireceğiz.”

Bu modelin uygulanması ile tarım destekleri, üretim deseni başta olmak üzere birçok konuda önemli değişiklikler olacak. Türkiye’nin 30 havzaya bölündüğü bu modelin uygulanması ile hangi ürün hangi havzada daha verimli üretiliyorsa sadece o havzada desteklenecek. Bu yönüyle tarım desteklerinde gelecek yıl tekrar bir değişiklik olacak. Modelin uygulanması ile tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılması hedefleniyor.