Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Başbakan Yıldırım’ın yeni bir çalışma için talimat verdiğini söyledi.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN YENİ BİR ÇALIŞMA TALİMATI

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın Maliye Bakanı Naci Ağbal’a yeni bir çalışma yapma talimatı verdiğini öğrendiklerini bildirdi. Arslan, “Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum, yeniden çalışmalar başlatılacak” dedi.

SIFIRDAN YENİ BİR MODEL GELEBİLİR

65. hükümetin programında taşeron işçilerle ilgili bir maddenin bulunmadığını, taşeron işçilerin durumuna ilişkin bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Arslan, “Sayın Başbakan’ın, Maliye Bakanı’na bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdiğini öğrendik. Dolayısıyla taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok. Asıl iş, yardımcı iş ayrımı ortadan kaldırıldığı, yerel yönetimlerle ilgili farklı bir düzenleme getirildiği açıklanmıştı. Bu ifadelerin aynen devam ettiğini düşünüyorum ancak getirilmek istenen düzenlemeler konusunda yeni bir aşamaya geçtiğimizi de düşünüyorum. Daha önceki düzenlemenin kapsamını, yani asıl ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkesi kapsamasını destekliyoruz. Bizim itirazımız getirilmek istenen modele, yani Özel Sözleşmeli Personel statüsüne. Dolayısıyla bu itirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz” dedi.

İKİ YILDIR BİTMEYEN SÜREÇ

Taşeronlarla ilgili çalışma son 2 yıldır gündemde, ancak bugüne kadar sonuç alınamadı. İlk olarak 2 yıl önce çıkarılan torba yasada, taşeron çalışma yapılacak alanların sınırlanacağı hükmüne yer verildi. Ancak bugüne kadar bu konuda gerekli düzenleme yapılmazken, mart ayı içinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu taşeron çalışmayı tamamen ortadan kaldıracaklarını ve taşeron çalışanların özel bir sözleşme kapsamına alınacağını açıklamıştı. Bunun kadroya alınma anlamına gelmediğini belirten Davutoğlu, konuyla ilgili yasa taslağının ise birkaç hafta içinde hazırlanacağını belirtmişti. Ancak haziran ayına gelinmesine karşın bu konuda da henüz bir taslak tartışmaya açılmış değil.

RAKAMLAR

1.4 milyon kişi

Kamu ve özelde toplam taşeron sayısı
740 bin kişi

Kamudaki taşeron sayısı
720 bin kişi

Hükümetin taşeron düzenlemesinden yararlanacak işçi sayısı
200 bin kişi

Kamuda asıl işi yapan işçi sayısı

Yılın hikayesine dönen 'taşeron işçiye kadro'da son gelişmeler neler? Taşeron işçiye ne zaman kadro verilecek?  Kadroya geçişler ne zaman başlayacak? Yetkililerden açıklama yapıldı mı? Taşeron kadro düzenlemesinde son durum nedir? Merak edilen soruların cevapları ve daha fazlası burada...

Taşeron işçi kadroları ile ilgili bekleyişler devam ediyor. Kamuda ve belediyede çalışan binlerce Taşeron işçiyi ilgilendiren Taşerıon İşçi kadroları ilgili yapılan düzenlemelerin TBMM'ye sunulması ile ilgili bekleyiş sürerken, kıdem tazminatları ile igili yeni yasa geliyor. Yaklaşık olarak 13 milyon çalışanı ilgileniren  Kıdem tazminatı düzenlemesinde artık her çalışanın kıdem tazminatı alabilecek. Düzenleme sonrasında artık çalışanlar kıdem tazminatımı alabilecek miyim? sorularını sormayacaklar. Taşeron İşçiyi yakından ilgilendiren kadroya alınma işlemleri için süreç işlerken, kadroya alımların ne zaman başlayacağı ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu kısa bir süre önce yapmış olduğu açıklamada,Türkiye genelinde 273 hastane ile 40 bini aşkın yatak kapasitesine sahip hastane inşaatlarının sürdüğünü belirtten konuşmasında, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili tasarının bir ay içerisinde Meclis'e geleceğini dile getirdi. Peki, taşeron kadroları ne zaman verilecek? Başbakan'ın işçilere kadro haberinin ardından yaşanan gelişmeler sonrasında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın taşeron işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsü olacağını belirtmesi üzerine özel sözleşmeli personel nasıl olacak? Sorusunun cevabı kadro bekleyen taşeronlar tarafından büyük merak konusu olurken kadroya alınacak 720 bin işçinin  kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçiler kadroları; Hazine, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve işçi memur sendikalarının görüşlerinin alınması sonrasında Maliye Bakanlığı’na teklif etmesi sonrasında Bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir. Taşerona kadro ne zaman? Taşeron işçiler kadroya ne zaman geçecek? sorusunu cevabı ve Taşeron işçi kadroda son durum gelişmeleri ve detaylar...
Bu da ilginizi çekebilir: 

TAŞERON KADROLARI NE ZAMAN

Taşeron İşçiyi yakından ilgilendiren kadroya alınma işlemleri için süreç devam ederken, kadroya alımların ne zaman başlayacağı ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Sağlık Bakanı Müezzinoğlukısa bir süre önce yapmış olduğu açıklamada,Türkiye genelinde 273 hastane ile 40 bini aşkın yatak kapasitesine sahip hastane inşaatlarının sürdüğünü belirtten konuşmasında, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili tasarının bir ay içerisinde Meclis'e geleceğini dile getirdi. Taşeron kadroları ile ilgili olarak Çalışma Bakanı Süleyman Soylu da gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, taşeron işçilerle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin, "Çok yakın bir zamanda inşallah bunu Meclise getireceğiz." dedi. Soylu "Taşeronlara kadro verme konusunda seçimde bir sözümüz vardı. Bizim kamuda istihdam konusunda alt işverenlerde çalışanlar hususunda çalışmalarımızı tamamladık. Bir madde konusunda arkadaşlarımızla son müşavereleri yapıyoruz ama tamamen tamamladık. Çok yakın bir zamanda inşallah bunu Meclise getireceğiz ve kamudaki istihdamla bu arkadaşlarımızı buluşturacağız."



TAŞERON KADROLARI 1 AY İÇERİSİNDE MECLİSE GELECEK

Taşeron kadroları ile ilgili süreçte sona yaklaşılırken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türkiye genelinde süren hastane inşaatları ile ilgili bilgi verirken, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili tasarının bir ay içerisinde Meclis'e geleceğini söyledi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu taşeron işçilerin kadroya alıması ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamasında "Şu anda biliyorsunuz, AK Parti olarak bir süreç var. Ayın 22'sinde bir kongremiz var. Genel kuruldan sonra muhtemelen yeni bir kurulma çalışması olacak. Bakanlar kurulumuzda, hizmet alımındaki kardeşlerimizle ilgili, sayın başbakanımızın grupta kamuoyuna deklare ettiği sürecin yasalaşmasıyla alakalı bütün çalışmaları tamamladık. Ama meclise gelişi muhtemelen ayın 22'sinden sonraki döneme gelir. Bu bir ay içerisinde inanıyorum ki meclise gelir ve biter" ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde 273 hastane ile 40 bini aşkın yatak kapasitesine sahip hastane inşaatlarının sürdüğünü söyledi.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN SÜREÇ BAŞLIYOR!

Taşeron kadroları ile ilgili süreç başlıyor. Kamuda çalışan 720 bin taşeron işçiyle ilgili gerçekleştirilecek yasal düzenleme için çalışmanın tamamlandığı, şu anda son rötuşlarının yapıldığı belirtiliyor. Bu süreçte, taşeron işçiye kadro için hazırlanan yasa tasarısı, kısa süre içerisinde de Meclis'e sevk edileceği belirtiliyor. Yasanın çıkması ile birlikte taşeron işçilerin kamu çalışanı olması için süreç başlayacak.

KADROYA ALIMLAR BAŞLAYINCA 1 AY İÇERİSİNDE BAŞVURUDA BULUNULABİLECEK

Taşeron kadro aklımı kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına başvuruda bulunacaklar. Takvim'deki habere göre, Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

TAŞERON İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATINDAN FAYDALANABİLECEKLER Mİ?

Taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması düzenlemelerinde sürece dâhil olmadıkları iddiasında bulunan sendikalar, kıdem tazminatıyla ilgili olası bir düzenlemeden önce görüşlerinin alınmasını istiyor.

ÇALIŞANLARA KIDEM TAZMİNATI GELİYOR

Kıdem tazminatı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılıyor. Her çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için süreç başladı. Buna göre, Çalışanların bireysel bir hesabı olacak. Tazminatlar fonda birikecek.  Çalışanların 'Acaba kıdem tazminatımı alabilecek miyim?' endişesi tarih oluyor. Her çalışanın kıdem tazminatı almasını sağlayacak çalışma tamamlandı. Çalışanlara tazminat güvencesi getiren çalışma, yeni hükümet tarafından kamuoyuyla paylaşılacak, işveren ve işçi kesimleriyle birlikte uzlaşma içerisinde hayata geçirilecek. Kıdem Tazminatı yeni sistemde bunlar olacak;

ÇALIŞANLARIN HAKLAR KORUNACAK

* Kıdem Tazminatı Fonu sistemi kurulacak.
* Her çalışanın bireysel bir kıdem tazminatı hesabı olacak.
* İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak.
* Çalışan her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğunu ve nemasını takip edebilecek.
* Kıdem tazminatında mevcut haklar güvence altında olacak.
* Yeni sisteme girmek isteyen işçi fona geçecek, tercih hakkı bulunacak.
* Mevcut durumda, işçinin çalıştığı her geçen yıl için 30 günlük brüt ücret karşılığında kıdem tazminatı hesaplanıyor. Bu sistem devam edecek. * Kıdem tazminatı hesaplaması yeni sistemde de 30 gün üzerinden yapılacak.
* Tazminat düzenlemesi 12 milyon 663 bin işçiyi yakından ilgilendiriyor. Mevcut durumda her 100 kişiden 86'sı kıdem tazminatını alamıyor. Kurulacak
* Kıdem Tazminatı Fonu bu güvenceyi gerçekleştirecek.
* Yeni sistemin işten çıkarılan gibi istifa edenin de kıdem tazminatı alabilmesinin yolunu açması bekleniyor.
* Herkesin görebileceği bir kıdem hesabı olacak. Ne kadarının devlet tahvili, sabit getirili araçlarda ya da ne kadarının diğer yatırım araçlarında kullanabileceği görülebilecek. Marjlar belli olacak. Kişinin kendi tasarrufu olacak. Her çalışan adeta bir portföy yöneticisi gibi düşünebilecek.

KIDEM TAZMİNATINDA YENİ SİTEM

Çalışmaları tamamlanan yeni kıdem tazminatı sisteminin, tüm çalışanların tazminatını alabildiği Avusturya'daki modele benzediği belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi, işveren ve işsizlere yönelik yaptırdığı kıdem tazminatı anketinde, çalışanların yüzde 86'sının kıdem tazminatını alamadığı sonucuna ulaştı. Bunun üzerine tüm çalışanların kıdem tazminatını alabileceği yeni bir sistem için harekete geçen bakanlık, Avusturya'daki kıdem tazminatı uygulanmasıyla da benzerlik gösteren, kıdem tazminatlarının çalışanların bireysel hesabında biriktiği bir sistemin çalışmalarını tamamladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun geçen hafta yaptığı "Şu anda elimizde kamuoyuna sunmadığımız ama çalışma hayatı içerisinde bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı kıdem tazminatı çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz" açıklaması kıdem tazminatıyla ilgili tartışmaları tekrar yoğunlaştırdı. Bakan Soylu, yeni sistemle ilgili detaylı bilgi vermeyip ve detayları açıklanması için 65. Hükümeti işaret ederken, çalışma hayatında yeni sistemle ilgili ilk bilgiler konuşulmaya başlandı.

TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI DEVLET GÜVENCESİNDE OLACAK

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair yapmış olduğu açıklamdan sonra hükümet, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerde son rötuşları yaptı. Bakanlar kurulundan 720 bin kişinin kamuya geçişine onay çıkarken; bu kişilerin kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçilerin merakla beklediği düzeneleme ile ilgili Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıkması sonrasında Meclis'te ele alınacak olan düzenlemelerle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Kadroya geçecek olan Taşeron çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' kanunuba tabi olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsünde kamu kurum ve kuruluşlarında devlet güvencesinde çalışacaklar.

TAŞERON KADROLARINDA SON RÜTÜŞLER

Taşeron Kadrolarında son rutüşlar yapılıyor. Kamuda asıl ve yardımcı işlerde çalışan 720 bin taşeron işçiye kadro için geri sayım başladı. Yapılacak yasal düzenleme için çalışmanın tamamlandığı, şu anda son rötuşlarının yapıldığı belirtiliyor.

Taşeron işçiye kadro için hazırlanan yasa tasarısı, kısa süre içerisinde de Meclis'e sevk edilecek. Yasanın çıkmasıyla da taşeron işçilerin kamu çalışanı olması için süreç başlayacak. Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına başvuruda bulunacak. Takvim'deki habere göre, Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

TAŞERON İŞÇİLERİN KIDEMLERİ VE ÜCRETLERİ NE OLACAK?

Taşören kadrolarında gelişmeler yaşarken bütün kamu kurumlarını kapsayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek. Örneğin, temizlik işlerinde her bir saatte yerler ıslak olarak silinecek vb. hizmet kalitesini önceleyen kriterler son derece önemlidir. Her bir kamu kurumunda mevcut hizmet alım sözleşmelerinde bulunan kadro sayılarına benzer norm işçi kadroları ihdas edilerek, kamuda istihdam yığılmalarının önüne geçilecektir. Bu önerilerin Hükümetin elini güçlendirecek altın kurallar olarak görülmesi gerekir.

KIDEM TAZMİNATI HAKKINDA SON DURUM NE?

Yaklaşık 12 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı  konusunda tartışmalar sürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde gündeme getirilen, 64. hükümetin  eylem planında yer alan, 24 Aralık 2015'teki 11. Çalışma Meclisi'nde ve 6 Ocak  2016'daki Üçlü Danışma Kurulu'nda tartışılan kıdem tazminatının fona devredilmesi  konusu, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Milyonlarca çalışan kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme olup  olmayacağını merak ederken, sendikalar hükümetten, düzenleme yapılması halinde  görüşlerinin alınmasını talep ediyor.

TAŞERON İŞÇİNİN İKRAMİYE ŞARTLARINDAN YARARLANMA HAKKI

İkramiye hakkından yararlanma şartları performansa göre olmalı

Sendikanın 6772 sayılı Kanun gereğince ödenen ikramiyelerle ilgili de önemli önerileri var. Buna göre, 6772 sayılı Kanun'dan doğrudan yararlanılmayacak, gerekli performans kriterlerini sağlayanlar faydalanacaktır. Maliyetler bakımından (mevcut çalışanların hakları korunmak şartıyla) 6772 sayılı Kanun'dan; 1- Kıdemi 1-5 yıla kadar olanlar 1 aylık, 2- Kıdemi 5- 15 yıla kadar olanlar 2 aylık, 3- Kıdemi 15 yıl yukarısı 3 aylık şeklinde, olacak şekilde yararlanacaklar ve bu süreler toplu iş sözleşmeleriyle uzatılamayacaktır. Yine yapılan öneride yeterli performansı göstermeyen işçiler en az 3 defa uyarılacaklar ve belirli şartlarda 6772 sayılı Kanun'dan doğan ikramiyelerinde kesinti yapılacak veya iş akitleri uzatılmayacaktır.

KARAYOLLARINDA 3 BİN 500 KİŞİ KADROYA ALINDI

Soylu, iktidara geldikleri günden itibaren çalışanların hayat standartlarını yükseltmek ve daha iyi çalışabilmelerini teşvik edebilmek için ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koymaya çalıştıklarını bildirdi. Soylu, "Karayollarında şu ana kadar en son 3 bin 500 kişiyi kadroya aldık ve 9 bin 915 işçi Karayollarında kadroya alınmıştır. Bugün eğer yine alt işverenlerde çalışanlar varsa onlar da yeni özel statüde çalışanlar olarak nitelendirilecektir ve onlar da kamuda istihdam edileceklerdir." dedi. Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, kürsüye "Kiralık değil güvenceli işçi" yazılı dövizle çıkarak konuşma yaptı.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA KAMUDA İSTİHDAM SÜRECİ NASIL OLACAK?

Taşeron kadrolarında kamuda hem asıl işler ve hem de yardımcı işlerde çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin özel sözleşmeli personel olarak görevlendirebilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Buna göre, TBMM’de görüşülen yasa çalışmalarının tamamlanması halinde alt işveren (taşeron) işçileri özel sözleşmeli personel olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler.

Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak. Ayrıca bu kişilerin güvenlik soruşturmaları da önemli olacak.

Buna ilişkin yasal düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvurulması,

Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idarenin başvuruyu incelemesi ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit etmesi,

Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesinin yapılması,

Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutulmaları,

Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanması gerekmektedir.

İleride bu kapsama giren personel sayısında artış ihtiyacı olduğunda ihale yoluyla hizmet alımı yapmaksızın, personel ihtiyacını kendi bünyesinde özel sözleşmeli personel pozisyonundan karşılayacak.

Çalışmak isteyen kişiler de bu düzenlemeden sonra doğrudan doğruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözleşmeli statü için belirlenen koşullara uygunsa orada çalışabilecek.

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARELERİ İLE BAĞLI KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN ALT İŞVEREN (TAŞERON)
İŞÇİLERİNİN DURUMU NASIL OLACAK?


Taşeronların kadroya geçiş sürelerinde, Belediye ve özel idarelerdeki alt işveren (taşeron) işçileri için, bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

 Diğer bir deyişle Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işverende çalışan işçiler bu idarelerin kuracağı kendi şirketlerinde istihdam edilecek.

 Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek.
Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek.

Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı kanunun 22’nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmaksızın doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

Diğer bir ifadeyle belediyelerin kurmuş oldukları şirketlerde çalışanlar mevcut şirketlerinde aynen çalışmaya devam edecekler ve durumlarında bir değişiklik olmayacak.

Sadece Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işveren bünyesinde istihdam edilen işçiler mahalli idarelere ait şirketlerde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

TAŞERONLARIN MALİ HAKLAR TOPLU SÖZLEŞMEYLE BELİRLENECEK

Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek. Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.

Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.
Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.

Maliye Bakanlığınca hazırlıkları yürütülen tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek.

TAŞERON KADROYA GEÇİLŞLERDE TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ İKİ MODEL ÖNERİLDİ

Taşeronların kadroya geçişleri ile ilgili olarak; Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin, "özel statülü sözleşmeli personel" yerine kamuda kadrolu işçi (4/d) olarak ya da kamunun kuracağı imtiyazlı şirketlerde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi.

ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİSİ "ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL" OLACAK MI?

Özel sözleşmeli personel modeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın alt işveren (taşeron) işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modelidir.

Bu modelde, bu kapsamdaki sözleşmeli personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir.
Bu kapsamda çalıştırılacak personel;

- Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak.
- İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.
- Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak.
- Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek.
- Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak.
- Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL MALİ VE SOSYAL HAKLARI NELER OLACAK?

Bu düzenlemeyle kamuya geçecek taşeron işçilerinin maaş veya özlük hakları yönünde bir farklılık olması beklenmiyor. Taşeron işçiler yeni bir statü ile kadroya alınacaklar ve “özel sözleşmeli personel” statüsü olacaklar. Kadroya alındıktan sonra üç yıl arayla sözleşmeler yenilecektir. Bu kişiler devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecektir.

Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecektir. Yapılacak düzenlemeye göre;

- 01.01.2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacaktır.

- 01.01.2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde “sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı” kadar arttırılarak güncellenecektir.

- 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacaktır.

TAŞERONLARIN STATÜSÜ: ÖZEL SÖZLEŞMELİ

Taşeron kadroları ile ilgili olarak önceki gün Bakanlar Kurulu'nda konunun ayrıntıları ve kurum kurum detaylar değerlendirildi. Konu ile ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlara brifing verilirken, önümüzdeki günlerde Meclis'te ele alınacak düzenlemenin özetle ana hatları ise şöyle;
- Taşeron işçiler için 'özel sözleşmeli personel' adıyla yeni bir statü oluşturuluyor.

- Taşeron durumunda bulunan çalışanların kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları, çalışma şartları, geçişle birlikte devlet güvencesinde olacak. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacaklar.

- 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar kapsamda bulunuyor.

KADROYA GEÇECEK OLAN TAŞERONLARIN YARIYA YAKINI BELEDİYEDEN OLCAK

Kadroya geçecek olan taşeromlardan en fazla çalışanın 311 bini aşkın kişi ile belediyeler olduğu ifade ediliyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde bulunuyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor.

HEM ASIL İŞÇİLER HEM DE YARDIMCI İŞÇİLER İSTİHDAM EDİLECEK

Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu; Ak Parti hükümetlerinin sadece yol ya da köprü yapmadığını, memleketin evlatlarına "Ben de yapabilirim" özgüveni kazandırdığını söyledi. Soylu, 14 yılda önemli işlerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası gibi birçok konuda düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.

Türkiye'nin hedeflerinin gayet açık olduğunu, istikametinden hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini vurgulayan Soylu,

"İstikametimizden bizi vazgeçirmek, demokrasiyi Türkiye'de etkisiz kılabilmek, milletin iradesini, ortaya koyduğu bu mücadeleyi bir şekilde zayıflatabilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunun farkındayız. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan da işimizi gücümüzü, milletimize vermiş olduğumuz taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yıl 6 bin 417 kardeşimizle akdettiğimiz bir sözleşmeyi, bugün 3 bin 500 kişiyle devam ettirmek ve ortak bir protokolle onlara, ailelerine ve çalışma hayatımıza yeni bir nefes katma konusunda bir iddiayı hep beraber imza edeceğiz."

Soylu, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesiyle ilgili bir takım tezviratlar üretildiğini kaydederek "Hem asıl işçileri hem de yardımcı işçileri kamuda istihdam edeceğiz. Bundan sonra kamuda taşeron denilen bir meseleyi de hep birlikte bitirmiş oluyoruz. İstenilen, arzu edilen bu. Yeni bir sistem getiriyoruz. Bu yeni sistem içerinde göreceksiniz ki hem çalışanlarımızın rahat ettiği, hem insanlarımızın yarına umutla baktığı hem çalışma hayatının bir düzen içine girdiği hakkaniyetli bir Türkiye'ye doğru gideceğiz" dedi.

Kaynak: Ajanshaber