Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, açılış konuşmasında hükümetin Kazakistan’ın ekonomik hedeflerinin önündeki ciddi engellerin farkında olduğunu söyledi. Başbakan Massimov, hükümetin ekonomik eylem planını açıklayarak, Kazakistan’ın hesap verebilirliği ve şeffaflığı ilerleterek iş iklimini geliştirdiğini vurguladı. Başbakan ayrıca yabancı yatırımcılara Kazakistan’a yatırımda bulunmaları çağrısında bulundu.

Kazakistan Yatırımlar ve Kalkınma Bakanı Asset Issekeshev, Kazakistan’ın yalnızca Orta Asya’da değil, bölgesinin makro coğrafyasında en iyi iş iklimine sahip ülke olmayı hedeflediğini söyledi. Issekeshev, makine üretiminin son yıllarda yedi kat arttığını ve benzer şekilde farklı hidrokarbon-harici sektörlerde de etkileyici büyüme oranlarının görüldüğünü vurguladı. Ulaşım masraflarının Kazakistan’daki şirketlerin maliyetini artırıcı en temel sorun olduğu konuşuldu. Issekeshev, hükümetin mevcut ulaşım süresini 35 günden 10 güne düşürecek Avrupa-Çin otoyolu gibi çok sayıda altyapı yatırımı yaparak bu sıkıntıyı aşmayı hedeflediklerini söyledi.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, Kazakistan’ın sürdürülebilir kalkınma için kritik bir yol ayrımında bulunduğunu söyledi. Acemoğlu, Kazakistan’ın devlet bağlantılı tekeller yaratmaktan ziyade geniş kapsamlı ekonomik katılımın önünü açması gerektiğini söyledi. Acemoğlu, Kazakistan’ın çeşitlilik içeren insan sermayesinin bu doğrultuda olumlu bir sinyal olduğunu vurguladı. London School of Economics (LSE)’den Erik Berglof, hükümetin ekonomiyi çeşitlendirmesi için kurumsallaşmanın çok önemli olduğunun altını çizdi