2015 yılında 889 bin kişiyi iş sahibi yaban Türkiye İş Kurumu, bu sene için çıtayı epey yükseltti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bu sene 1 milyon kişinin İŞKUR aracılığıyla işe alınacağını açıkladı. İŞKUR verilerine göre 23 Nisan itibariyle 299 bin 421 şahıs yılbaşından beri işe yerleştirildi.
Ekonomik büyümenin artarak devam etmesi, yaz sezonuyla beraber başlayan canlanmanın da etkisiyle beraber 1 milyonluk hedefin de üzerine çıkılacağının tahmin edildiğini söyledi. Özel sektörün de bu senenin tamamında İŞKUR’dan 2.4 milyon kişiyi işe yerleştirme talebinde bulunacağını hesaplayan görevliler, nitelikli personel bulunamaması ve maaş beğenmeme gibi sebeplerle hususi sektörün talebinin yaklaşık yarısının karşılandığına da dikkat çekiyor.

REKOR KIRACAĞIZ

Ocak, şubat, mart aylarının işe yerleştirme açısından epey verimli geçtiğini söyleyen Bakanlık kaynakları, “Küresel ekonomilerdeki bütün olumsuzluk ve jeopolitik risklere karşın Türkiye ekonomisine olan güvenin sürmesiyle beraber işe yerleştirme sayılarında geçen seneye oranla mühim bir artış laf konusu. Yılın ilk 3-4 aylık dönemi iyi geçti. Normalde yaz aylarında daha fazla şahıs işe yerleştirilir. Bu sonuçlar 2016 yılında rekor kırılabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

104 BİN GENCİMİZ İŞ İLE BULUŞTU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Memur-Sen Trabzon Temsilciliğini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, hükümetin yaptığı yatırımlara ilişkin bilgiler aktardı. Türkiye’nin yaşadığı problemleri dile getiren Soylu “Sorunlara karşın yaklaşık 3.5 ayda Türkiye İş Kurumu İŞKUR aracıyla 298 bin kişiyi işe yerleştirdik. Hiç istikametimizi bozmadık, aynen devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu sene inşallah 1 milyon kişiyi Türkiye İş Kurumu İŞKUR aracıyla işe yerleştireceğiz. İş başı eğitiminde ocak ayından itibaren mühim bölümü genç olan 104 bin insanımızı işle buluşturan bir anlayışı ortaya koyduk. Bu Türkiye’nin dinamizmidir, geldiği noktadır” ifadelerini kullandı.

1.1 MİLYON KİŞİ İŞ BEĞENMEDİ

2007 yılından 2015’e kadar Türkiye’nin istihdamı 6 milyondan fazla artarken, Avrupa Birliği’nde ekonomik durağanlığın etkisiyle sayı yerinde sayıyor. Hatta 2007-2014 seneleri arasında Avrupa Birliği’nde istihdam edilen şahıs sayısı 2.1 milyon kadar azaldı. Türkiye’nin 2023 seneyi itibarıyla işsizlik oranlarını yüzde 5 seviyesine indirme hedefi var. İŞKUR’un 2015 sene sonu aleni iş hedefi 1.8 milyon iken 2 milyon 30 bin aleni iş talebi hususi sektörden alınarak hedefinlerin kat kat üzerine çıkılmış oldu. 1 milyon 150 bin şahıs iş olmasına karşın beğenmemelerinden dolayı herhangi bir işe yerleşmedi. Çalışma koşulları, mesleki eğitim yetersizliği, maaş gibi nedenler iş beğenmemede en önemli etkenlerden biri oldu. İş beğenmemede sosyal yardımların da etkili olduğu açıklamalar arasında.