TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya hizmetler sektörü ihracatının büyüme hızının mal ihracatından fazla olduğuna dikkat çekerek “Türkiye bu alanda yükseliş trendi yakaladı. 1995 yılında 14,9 milyar dolar olan hizmet ihracatı, 2015 yılında 46,3 milyar dolara yükseldi. 2023 yılı hedefimiz 150 milyar dolar” dedi. 

TİM Başkanı Büyükekşi: “Hizmet sektöründe net ihracatçı olan Türkiye, geçen yıl 24 milyar dolarlık dış ticaret fazlası elde etti. Sektör, Türkiye’nin cari işlemler dengesine olumlu katkı veriyor ve yüksek katma değer sağlıyor.” 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk hizmet sektörünün geliştirilmesi ve potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması” araştırmasına başladı. Bu yıl ilk kez başlayacak olan araştırma, hizmet sektörlerinde ihracat gerçekleştiren firmaların “döviz kazandırıcı hizmet ticaretine” yönelik tespit ve sıralama yapılmasını öngörüyor. “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması” çalışması için Dünya Ticaret Örgütü ve Ekonomi Bakanlığı tarafından sınıflandırılmış hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların 2015 yılında gerçekleştirdikleri hizmet ihracatı baz alınacak. 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektörde net ihracatçı konumunda olan Türkiye’nin, 2014 yılında dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 1,05 olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, “Sektörde 2015 yılında 24 milyar dolarlık dış ticaret fazlası elde etmeyi başardık. Hizmet sektörü Türkiye’nin cari işlemler dengesine olumlu katkı veriyor. Ayrıca çok düşük kaynak kullanımıyla yüksek katma değer imkanı sağlıyor” diye konuştu. 

Hizmet sektöründe 2023 hedefi 150 milyar dolar
TİM Başkanı Büyükekşi, 1980 yılından bu yana dünyada hizmetler sektörünün ihracatının 10’ar yıllık periyodlar halinde incelendiğinde, sektörün büyüme hızının mal ihracatının büyüme hızından fazla olduğunun görüldüğünü söyledi. 
Türkiye’nin de hizmetler sektöründe yükseliş trendi yakaladığının altını çizen Büyükekşi, “1995 yılında 14,9 milyar dolar olan hizmet ihracatı, 2005 yılında 27,8 milyar dolara, 2015 yılında ise 46,3 milyar dolara yükseldi. 2023 yılında ise hedefimiz tam 150 milyar dolar” dedi. 
Geçen yıl Ekonomi Bakanlığı ile birlikte “2023 Hizmet Sektörleri Rekabet Gücü Analizi” projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Büyükekşi, “Bu yıl Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği ile birlikte 2023 Hizmet İhracat Stratejisi’nin oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Yine Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Turquality programında mal sektörlerinin yanında hizmet sektörlerini içerecek şekilde düzenlemeler yaptık” dedi.