KAİAD Yönetim Kurulu Murat Camadan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, teşvik ve desteklerin yer aldığı Yeni Ekonomi Paketi’ni değerlendirdi. Camadan, pakette açıklanan hususların en kısa zamanda uygulamaya gireceğinden emin olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Uygulamada tam olarak nasıl olacak henüz bilmiyoruz ancak bizi ilgilendiren önemli kısımları bulunuyor. Şehit yakınlarının kamuda işe alımının kolaylaştırılması, terörden etkilenen KOBİ'lere kredi imkânının sunulacak olması ve terörün yaralarının sarılması yönünde atılacak adımlar, dernek olarak bizim çok önem verdiğimiz ve hassas olduğumuz konuların başında gelmektedir. Tarımsal yatırımlarda özellikle binalardan 5 yıl, arazilerinden ise emlak vergisi alınmamasının Karadeniz gibi tarım bölgelerine yeni yatırımların kapısını aralayacak bir müjde.”

ÖZEL SEKTÖRÜN FİNANSMAN SORUNUNA ÇARE OLACAK
Camadan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayicilerin yaptığı yatırımlarda 300 bin liraya kadar yerli makine donanımının desteklenmesini KOSGEB üzerine bırakıldı. Faizleri KOSGEB ödeyecek. Geçmişte böyle bir uygulama vardı. Şimdi yeniden yürürlüğe giriyor. Kalkınma için özel sektör girişiminin şart olduğu ancak özel sektörün finansmana erişimde sıkıntıları olduğu yine uzun süredir dile getirdiğimiz sorunların başında gelmekteydi. Eximbank kredilerinde kolaylık, teminat açıklarında Kredi Garanti Fonu desteği, dış kaynaklı sermayenin yatırımlarını hızlandıracak vergi muafiyetleri, proje temelli yatırım teşvikleri, her türlü taşınabilir menkul değerin teminat gösterilebilmesi gibi yeni düzenlemelerle yatırım ve büyüme de en önemli kısıt olan finansman sorununun hafifletileceğini değerlendiriyoruz.”

VİZE KONUSU İŞ DÜNYASI İÇİN KRİTİK BİR SORUN
Vize konusunun iş dünyası için büyük önem arz ettiğine de değinen Camadan “Gümrük Birliğianlaşması kapsamında mal ve hizmetlerin serbest dolaşımında ülkemiz aleyhine haksız rekabet oluşturan ve bu mal ve hizmetleri sunan işadamlarının yurtdışına seyahatlerinde büyük zaman ve ekonomik kayba neden olan vize sorununu da bu teşvik paketiyle aşacağımızı görüyoruz. Vize sorununun çözülmesiyle en önemli ekonomik pazarımız olan AB pazarında işadamlarımızı daha aktif ve müteşebbis göreceğimize inanıyorum” dedi.

AR-GE VE İNOVASYONA DESTEK ÖNEMLİ
Yatırımcıları en fazla ilgilendiren konulardan biri olan Kurumlar Vergisi’ndeki muafiyet konusunun da büyük fırsat sunduğunu söyleyen Camadan “Bir diğer önemli husus da, yatırımlarda proje temelli destekler verilecek olması. Türkiye'nin ekonomisini güçlendirmesi ve sürdürülebilir kalkınma için katma değeri yüksek, AR-GE, inovasyon ve yüksek teknolojiye dayalı yeni yatırımların önünün açılması ve teşviki gerektiğini uzun süredir dile getiriyorduk. Orta ileri teknoloji ürün yatırımlarının tamamının 4. Bölge teşvikleri kapsamına alınması iller bazında verilen teşvikler nedeniyle iş dünyasının sıkça şikâyet ettiği mevcut teşvik sisteminin önemli bir sıkıntısını ortadan kaldıracaktır.”

EKONOMİ HIZ KAZANACAK
Camadan son olarak, yeni paketin, yavaşlamış olan ekonomiyi harekete geçirmek konusunda ivme olacağına inandığını belirterek “İşin pozitif bakış yönü bu ki, hedef de bu doğrultuda. İnanıyoruz ki bu tür çalışmaların duran ekonominin biraz daha hızlanmasına etkisi olur. Son derece olumlu bulduğumuz yeni teşvik paketi ve atılan adımlar için iş dünyası olarak Sayın Başbakanımız başta olmak üzere hükümetimize teşekkür ediyor, bu yaklaşımın iş dünyası ile birlikte sürdürülmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.