İran'dan Trabzon'a hızlı tren projesi sonucunda Mısır'daki Süveyş Kanalı'ndan gemilerle yapılan ticaretin bir kısmının Türkiye'ye kayması beklenirken, bu durum daha hızlı ticaret yapmak isteyen iş çevreleri için önemli bir fırsat sunuyor.

Rusya'nın gaz silahını sürekli ortaya sürmesinden bunalan Avrupa ülkeleri de sürekli TANAP projesine desteklediklerini açıklıyor. 3. Havalimanı ise zaten büyük bir ticaret hacmine sahip olan İstanbul'u daha da güçlendirmeyi vadediyor. Üstelik Frankfurt Havalimanı'ndaki yoğunluğu çekerek Avrupa'nın merkezi olması bekleniyor.

İPEK YOLUNDA İLK SEFER YAPILDI
Öte yandan Türkiye'nin de ortak olduğu bir diğer dev projenin açılışı yapıldı. 'Yeni İpek Yolu'nda ilk tren seferi Uygur Bölgesi'nin merkezi Urumçi'den, Kazakistan'ın başkenti Astana'ya hareket etti. Seferlerin şimdilik hafta da bir kez yapılması kararlaştırıldı. Ancak ileriki yıllarda, Gürcistan, Türkiye, Rusya, İran ve Polonya'ya da seferler yapılması planlanıyor.

Bu projeyle, İngiltere'den kalkan bir tren, Manş Tüneli'ni kullanarak Çin'e kadar gidebilir. Türkiye ise Yeni İpek Yolu'nda köprü konumunda. Boğazdaki tüp geçidi kullanan trenlerin, Türkiye'de duraklama yapacağı da düşünüldüğünde ülke ekonomisine ciddi katkı yapması bekleniyor. Ayrıca ülkeler arası ilişkilerde Türkiye'nin elini de güçlendiriyor.

45 GÜNDEN 15 GÜNE
Yeni İpek Yolu'nun 65 ülkeden geçmesi planlanıyor. Bu ülkelerin toplam ekonomik büyüklüğü ise 20 trilyon doları aşıyor. Projeyle Avrupa ile Çin arasında 45 güne ulaşan ürün taşımacılığının 15 güne kadar inebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Haber 7