En Hızlı İnşa Süreci Prefabrik Yapı Modelinde

Prefabrik yapı inşa süreçlerini benzersiz oranda azaltan modeliyle bir çok alanda ihtiyaç duyulan binaların yeni gözdesi. Prefabrik aynı zamanda uzun ömürlü kullanım, yapı güvenliği ve yalıtım üstünlüğü performansı gibi önemli özelliklere sahip.

Bilindiği üzere betonarme gibi klasik yapı modellerinin inşa süreçleri son derece uzun. Aynı zamanda inşa aşaması kullanım sahasında gerçekleştirildiğinden bölge iklim koşulları süreci daha da artırabilmektedir. Özellikle kış aylarının yoğun kar yağışı ve don olaylarıyla geçtiği bölgelerde betonarme inşa yöntemi tamamıyla durur. Prefabrik yapı sistemi ise bu olumsuzluklardan etkilenmeden kurulum yapılır. Ön üretimi tamamıyla modern fabrika tesislerinde gerçekleştirildiğinden sahada kurulum ve montaj dışında çok fazla işçiliğe ihtiyaç duymaz. Duvardan çatıya, kapıdan pencereye fabrikadan hazır üretimle sevk edilen prefabrik binalar uzman ekipçe yerinde kısa zamanda kurulum yapılır. Kurulum aşamasında başka inşaat malzemelerine ihtiyaç da duymaz.

Prefabrik yapı modelinde saha işçiliği de çok hızlı seyreder. Tüm malzemeler hazır üretimli olduğundan işçilik olarak sadece montaja ihtiyaç duyar. Cıvata somun kullanımı ve geçmeli sistemle bu işçilikler günler hatta saatler içerisinde tamamlanabilir. Prefabrik inşa süresiyle betonarme gibi klasik yapı modelleriyle kıyaslandığında yüzde 70’e varan oranda daha hızlı kuruluma sahiptir.

Modern yönetim ofislerinde prefabrik dönemi

Prefabrik yapı sektöründeki gelişmeler klasik yapı modellerine göre önemli bir yapı alternatifini ortaya çıkarmış oldu. Uzun ömür, yapı güvenliği ve enerji tasarrufu üstünlüklerinin kısa zamanda kurulum ve fiyat avantajlarıyla bütünlenmesi prefabrik modelini daha da öne çıkardı. Yapı modelinin estetik kaplama uygulamalarını da kolaylaştıran özelliği prefabrik ofis binası tercihlerinde de önemli artışa neden oldu. Zamandan ve bütçeden önemli ölçüde tasarruf etmek isteyen yatırımcılar ofis binalarında prefabrik modelini özellikle tercih ediyor.

Prefabrik yapı modeliyle istenilen metrajlarda büyük bina projeleri gerçekleştirilebiliyor. 50 m2 ölçüdeki butik ofislerden 1000 m2’ye modern yönetim ofis yapıları prefabrik kullanılarak inşa edilebiliyor. Üstelik prefabrik modeli klasik betonarme binalara göre iç mekan sunumunda önemli bir avantaja da sahip. Prefabrik yapılarda yapı güvenliği statik uygulamaları özel çelik metal taşıyıcılarla gerçekleştirildiğinden beton bloklara göre daha incedir. Devasa büyüklük ve kalınlıkta beton kolon ve kirişlere prefabrikte ihtiyaç duyulmaz. Bu durum iç mekan genişliğinde modeli benzersiz kılmaktadır. Kolon ve kirişlerin daraltıcı ortamından kurtulmak isteyen bilinçli yöneticiler prefabrik modelini özellikle tercih ediyor. En iyi ergonomide geniş ve ferah iç mekan sunumuyla prefabrik binalar daha yüksek konforda ortamlar hazırlanmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle prefabrik ofis binaları son dönemde lüks modern yönetim ofislerinde özellikle tercih ediliyor.

Büyük yapı projelerinin tercihi prefabrik

Zamanla yarışan büyük inşaat projeleri ofisten şantiye yapılarına projelerinde prefabrik modelini özellikle tercih ediliyor. Hatta prefabrik yapı modeli yemekhane ve yatakhane gibi şantiye bina çözümlerinde rakipsiz tek kullanılan modeli oluşturuyor. Modern tesislerde hızlı üretim ve yerinde en kısa zamanda hızlı kurulum avantajıyla prefabrik yapı şantiye projelerine kazandırıyor. Proje sahiplerini uzun süren inşa süreçlerinden kurtararak zamandan, yüksek bütçeler ayırmaktan kurtararak da finanstan kar ettiriyor. Yüksek yalıtımlı prefabrik binalar enerji tasarrufuyla kazandırmaya devam ediyor. Ergonomisiyle kullanan işçilerin verimlilik performansını yükseltmeye katkı sağlıyor. Şantiyede yüzler gülüyor, verimlilik artıyor, projeler en kısa zamanda hızla tamamlanıyor. Prefabrik modeliyle şantiyelerin ofis, yatakhane ve yemekhane, çamaşırhane, insan kaynakları ofisi, yönetim ofisi, sağlık tesisi gibi tüm yapı ihtiyaçları hızla karşılanıyor.

Yeni okul projeleri prefabrik yapı ile gerçekleştiriliyor

Ülkemiz doğudan batıya deprem gerçeğiyle yüz yüze bulunuyor. Ansızın meydana gelen olası depremlere konutların olduğu gibi okulların da hazırlanması gerekiyor. Çok sayıda dönüşüm bekleyen okul binasını prefabrik yapı modeli kullanılarak kısa zamanda güvenli yapılarla dönüştürmek çok kolay. 20 ila 50 derslikli okul binaları prefabrik modeliyle bir ay gibi kısa zamanda hazır hale getirilebiliyor. Önceden planlanarak yaz tatili arasında eski bina yıkılarak prefabrik modeliyle yeni ve güvenli bina kısa zamanda inşa edilebiliyor. Öğrenciler ara tatilde yenilenen okullarıyla eğitimlerine inşa süreçlerinden hiç etkilenmeden yeni binalarında devam edebiliyor.